Obama spet za LGBT pravice

obama_300

obama_300V svojem govoru na sprejemu, ki je obeležil mesec LGBT ponosa (LGBT pride month), je predsednik ZDA Barack Obama podpornikom in podpornicam istospolno usmerjenih in trans oseb dejal, da bo njihov prijatelj in zagovornik v Beli hiši, poroča PinkNews.co.uk.

Odkar je pred mesecem javno razkril, da podpira enakopravnost pri sklepanju zakonskih zvez, se njegova kampanja za ponovno izvolitev preusmerja na snubljenje LGBT volivk in volivcev. Poleg obeleževanja meseca LGBT ponosa so izdali še poseben manifest za istospolno usmerjene in trans volivke in volivce.

V govoru je spomnil na napredek pri zagotavljanju pravic istospolno usmerjenih in trans oseb v zadnjih štirih letih. Omenil preklic politike v ameriških oboroženih silah, ki je istospolno usmerjenim vojakom/vojakinjam in marincem/marinkam prepovedovala razkritje spolne usmerjenosti. Politika se je imenovala Ne sprašuj, ne povej (Don’t Ask, Don’t Tell). Izpostavil pa je tudi preklic prepovedi služenja v oboroženih silah za HIV pozitivne osebe.

Še enkrat je poudaril svojo zavezanost h končanju diskriminacije, ki je zapisana v zakonu o varovanju zakonske zveze (Defense of Marriage Act (DoMA)).

Na koncu je povedal, da so Američani in Američanke še vedno v procesu sprejemanja enakopravnosti pri sklepanju zakonskih zvez. Z ženo Michelle pa sta se že odločila, da tovrstno enakopravnost podpreta.

Eva Gračanin

Edmund Broch: Video: President Obama’s speech for LGBT Pride Reception (PinkNews.co.uk) >>>

Povzetek intervjuja, v katerem Obama javno podpre prizadevanja za enakopravnost pri sklepanju zakonske zveze (revija Narobe, št. 21) >>>

Edmund Broch: Video: Obama campaign releases LGBT manifesto (PinkNews.co.uk) >>>

Edmund Borch: Breaking News: President Obama confirms support for equal marriage (PinkNews.co.uk) >>>

Written By
More from Uredništvo

Klub Monokel, petek 27.2. – NinaBelle & Nina Hudej / sobota, 7.3. – Women only

NinaBelle & Nina Hudej petek, 27.2. V petek se obeta hrupna lepa industrijska...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja