Parada ponosa v Beogradu – tretji poskus

beograd10

beograd10ZADNJA NOVICA:

V Beogradu protestniki proti paradi ponosa nadaljujejo napade na policijo. Ko poroča BBC je bilo v napadih vsaj 50 ranjenih, med njimi večinoma policisti. Protestniki so zažgali tudi prostore vladajoče Demokratske stranke, vendar se ogenj ni razširil. Prišlo je tudi do streljanja v omenjene prostore. O nasilju poroča tudi dopisnica RTV iz Beograda Marta Razboršek.

Medtem je zbrane udeleženke in udeležence parade nagovoril vodja evropske misije v Srbiji Vincent Degert, ki je med drugim dejal, da s parado pozdravljajo vrednote strpnosti, svobode govora in zbiranja.

ZADNJA NOVICA: V Beogradu je prišlo do incidenta. Protestniki proti paradi ponosa so s kamni in molotovkami napadli policijo. Ta je nato uporabila solzivec in nekaj protestnikov aretirala. Parada se nadaljuje.

Danes v Beogradu poteka Parada ponosa. Čeprav jo mediji označujejo kot prvo parado ponosa, je to pravzaprav že tretji poskus izvedbe parade. Leta 2001 se Parada ponosa še ni začela, ko so prihajajoče udeleženke in udeležence parade napadli nacionalistični skrajneži in nogometni navijači. Parada se je končala v nasilju. Glbt-organizacije so ponovno poskušale organizirati parado lansko leto, vendar je bila ta tik pred izvedbo odpovedana. Policija je namreč dan pred parado preklicala dovoljenje za izvedbo parade.

beogradparada

Današnja parada bo potekala pod strogim nadzorom 5000 policistov, ki napovedujejo aretacijo vsakogar, ki bi poskušal preprečiti parado ali napasti udeležence. Minister za notranje zadeve Ivica Dačič je namreč jasno poudaril, da srbska ustava in zakoni »zapovedujejo svobodno izbiro spolne usmerjenosti in varnost homoseksualcev«. Parade naj bi se udeležilo okrog 500 udeležencev, med njimi tudi srbski politiki in tuji diplomati, ki so v zadnjih dneh organizatorjem pošiljali sporočila podpore. Med drugim je srbsko Parado ponosa podprl tudi evropski poslanec Jelko Kacin, ki je sicer poročevalec Evropskega parlamenta za Srbijo.

Sicer pa so se protestniki proti Paradi ponosa v Beogradu zbrali že včeraj – med njimi so bili tako nacionalistični skrajneži kot družine z otroki. Zahtevali so odpoved Parade ponosa in vzklikali gesla, da je homoseksualnost bolezen in sramota za Srbijo.

Še to: spletni medij Žurnal24.si je ob novici o paradi ponosa v Beogradu izključil možnost komentiranja zaradi »zaradi skrajno homofobnih in nacionalističnih komentarjev«. Bravo!

Več:

Uradna spletna stran Parade ponosa v Beogradu >>>

TV Intervju z Bobanom Stojanovićem, so-organizatorjem Parade ponosa >>>

Written By
More from Uredništvo

Sedem žensk

PORTRETNA RAZSTAVA SEDMIH AKTIVISTK
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja