Nova sezona prepovedi parad

 16. maja bi morala v Rigi, glavnem mestu Latvije, potekati Baltiška parada ponosa, ki združuje tri baltiške države – Litvo, Latvijo in Estonijo -, vendar so mestne oblasti v Rigi danes prepovedale izvedbo parade. Organizatorji parade, nevladna organizacija Mozâike, je zaradi tega že vložila pritožbo na upravno sodišče.

Organizatorji parade so zatrdili, da so mestne oblasti v Rigi prireditev prepovedal zaradi hudega pritiska s strani rimskokatoliške cerkve in še posebej kardinala Janisa Pujatsa (na sliki). Ta je homoseksualnost označil za »nenaravno obliko prostitucijo« in »uvoženo kurupcijo seksualnosti«. Gejevske aktiviste iz nevladne organizacije Mozâika je imenoval »nezakoniti ljudje«.  Latvijske krščanske organizacije so hkrati pozvale vse matere iz Latvje, Litve in Estonije, naj se z belimi rutami na glavi, kot simbolom čistosti, zberejo pred katedralo Kristusovega rojstva, ki stoji blizu prizorišča, kjer bi se morala odvijati parada. Na ta način naj bi zaščitile svoje otroke »pred sodomitskim zlom«.

Na prepoved parade so se že odzvali v Škuc LL, ki so v pismu Veleposlaništvu Republike Latvije v Sloveniji izrazili zaskrbljenost in ogorčenje zaradi nespoštovanja človekovih pravic in ogrožanja demokracije. Veleposlaništvo so pozvali, naj podpre nevladne organizacije manjšin v Latviji v boju za njihove pravice in se pridruži ostalim tujim veleposlaništvom, ki so to že storila – Veliki Britaniji, Švedski, Nizozemski, Danski, Franciji, Kanadi in Združenim državam Amerike.

Written By
More from Uredništvo

Torkov filmski večer – Preden se znoči

ŠKUC – Kulturni center Q (klub Tiffany) vabi na prvega izmed dogodkov...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja