Uspešen tudi Sofia Pride 2012

sofia_pride

sofia_pride

Okrog 2.000 oseb je v nedeljo korakalo v povorki 5. Parade ponosa v glavnem mestu Bolgarije Sofiji, poroča Queer.hr. Zaradi groženj ekstremističnih skupin je parado ščitila policija v sodelovanju s zasebnimi varnostniki. Kljub temu so paradnice in paradniki mirno korakali po centru Sofije s pisanimi transparent, s katerimi so pozivali k ljubezni, enakopravnosti in seksualni raznolikosti.

Bolgarske aktivistke in aktiviste so prejeli podpora iz vsega sveta. V povorki so bili tako navzoči veleposlaniki Argentine, Avstrije, Velike Britanije, Danske, Finske, Francije, Nemčije, Nizozemske, ZDA in … prosim, vdihnite … Srbije. Ponavljam: Srbije. Veleposlaniki so dogodek označili za priložnost za razvoj človekovih pravic in strpnosti, slavljenje raznolikosti in obsojanje homofobije.

Bolgarska pravoslavna cerkev je seveda pozvala oblasti, da parado prepovejo, saj naj bi ta, po njihovem mnenju, rušila versko tradicijo. V pozivu so zapisali, da “kategorično nasprotujemo organiziranju takih nemoralnih manifestacij”.

V preteklih letih so bili napadi na udeleženke in udeležence parade ponosa pogosti. Leta 2008 so ekstremisti paradno povorko napadli z molotovkami. Letos je bil Sofia Pride, kot že rečeno, miren.

Dina J.: Pride u Bugarskoj bez nereda (Queer.hr) >>>

Dina J.: Zaustavimo mržnju u Bugarskoj! (Queer.hr) >>>

Sofia Pride (uradna spletna stran) >>>

Written By
More from Uredništvo

LFU: Lezbično zdravje II in Glasbena poslušalnica s Team Dresch

Lezbično-feministična univerza vas vabi na II. delavnico v ciklu Lezbično zdravje in...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja