3. festival Lezbična četrt (8. 12. – 13. 12. 2014)

logoLL

logoLLProgram letošnjega, 3. festivala Lezbična četrt, ki ga organizira ŠKUC-Lezbična sekcija LL, bo potekal od 8. do 13. decembra. Z letošnjimi dogodki širimo festivalsko četrt in dogodke organiziramo tudi v Cafeju Kolaž, KUD-u France Prešeren, Pritličju, Galeriji Škuc, Klubu Monokel v Mestu Metelkova in v Plesnem teatru Ljubljana.

Rdeča nit festivala je 30-letnica LGBT-gibanja v Sloveniji, obdobje, v katerem je lezbična scena zamenjala več kot 30 prostorov za druženje, politično delovanje in ustvarjanje, nekaj pa jih je bilo stalnejših (Monokel – Metelkova mesto, K4, nekoč Cafe Open, zdaj Cafe Kolaž). Kako sploh nastane lezbični prostor in kako pomemben je za lezbično skupnost, bomo poskušale ugotoviti tudi na okrogli mizi, 12. 12. ob 20h v Cafeju Kolaž, na kateri bodo sodelovale: Nina Hudej, Nataša Koražija, Tadeja Pirih, Nataša Sukič in Suzana Tratnik.

Z otvoritvenima nastopoma (8. 12. ob 20h, Galerija Škuc) Monospolnega gledališča in impro skupine V peto gre rado se bomo spominjale tako začetkov lezbičnega gledališča na Metelkovi, kakor sedanjosti. Dramaturginja Maja Šorli pa nam bo 11. 12. ob 20h v Cafeju Kolaž predstavila širši pregled lezbičnega gledališča v Sloveniji.

Potekale bodo delavnice improvizacijskega gledališča pod vodstvom Nike Kovač in Maje Ličen. V treh dneh se bodo prijavljene na delavnice naučile osnov improvizacijskega gledališča in v igro vključevati vprašanja spolov, spolnosti, identitet … V četrtek, 11. 12. bodo s skupino V peto gre rado odigrale impro predstavo v Cafeju Kolaž.

V torek, 9. 12. ob 20h se bo v KUD-u France Prešeren na skupinski razstavi Prostori, sledi, sence kuratorke Jasne Klančišar se bo predstavilo kar dvanajst likovnih umetnic: Jasna Klančišar, Alenka Spacal, Ana Grobler, Andreja Gomišček, Maša Cvar, Petra Fon, Špela Stergar, Kristina Hočevar, Ana Marija Kanc, Nika Lapkovski, Meta Mežan in Nika Belcijan. Po odprtju razstave pa še istoimenski stand-up nastop Ksenije Vozelj.

Festival bo v petek, 12. 12. v Prtiličju postregel z dvema izjemnima koncertoma. Nastopile bo JUNEs HELEN, vrhunska in izvirna glasbena umetnica, vokalistka in producentka iz Prekmurja, in Nina Hudej & NinaBelle s projektom večplastne eksperimentalne elektronike v živo.

V sredo, 10 .12. ob 20h bo v Cafeju Kolaž potekal literarni večer Nova roza. Tokrat se bo predstavilo pet novejših lezbičnih pisav avtoric mlajše generacije Maša Cvar, Maja Ličen, Jedrt Maležič, Mateja Merkandel in Eva Kokalj. Video ambient bo ustvarjala VJ Periklea.

V sredo, 10. 12. si bomo ob 20h v Cafeju Kolaž ogledali čisto nov hrvaški dokumentarni film Še enkrat (Još jednom) o lezbični ljubezni in transspolni tranziciji v režiji Ane Opalić – ki bo film predstavila tudi osebno – in Noah Pinterić.

Festival bo zaključila premiera slovenskega filma I Am That Lesbian Your Mother Warned You About (Jaz sem ta lezbijka, pred katero te je svarila mati) avtoric Eve Kokalj in Petre Hrovatin, ki sta vizualizirali preteklo 30-letno zgodovino skupaj z akterkami, ki so oblikovale vsebino lezbičnih prostorov in tudi samo lezbično skupnost.

Zaključna zabava pa bo seveda v legendarnem klubu Monokel na Metelkovi, ki ga bodo zakuhale in zavrele didžejke: Šru (house), Karin Bossman (house) in Kamasutra (alter pop, elektro rock & deep house) ter VJ Periklea.

Vabljene/i!

Informacije:
Društvo Škuc, Metelkova 6, Ljubljana, info@skuc.org

www.lezbicnacetrt.si

Facebook Lezbična četrt

Written By
More from Uredništvo

Srečno 2016

  Drage_i Narobovke_ci, edini poraz je neaktivnost. Vse preostalo so poskusi in...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja