Novice od tu (22/23)

irena_200Razkritje, prvič

Dva meseca pa padcu referenduma o Družinskem zakoniku je gledalce in gledalke oddaje Gospodinje pojejo na TV Golica iz domačijskega vsakdana zdramila iskrenost ene od tekmovalk, 38-letne Darje Lasič iz Kamnika, ki je prostodušno dejala: »Živim v istospolni družini, zato sem se tudi prijavila na to avdicijo. Želim povedati, da smo čisto običajna družina, da se imamo prav fajn, da tudi skozi življenje gremo prav fajn in želim, da to vidijo tudi drugi.« In kljub temu da je bila zmagovalka šova Agnes Kumlanc, ki je dobila največ glasov gledalk in gledalcev, sta zmagovalki tudi Darja Lasič in njena družina.

barbara_200Razkritje, drugič

V začetku letošnjega športno obarvanega poletja je odmevalo javno razkritje smučarke tekačice iz Slovenije, Barbare Jezeršek. Za časnik Večer je brez dlake na jeziku povedala, da je istospolno usmerjena. O tem je sicer že leta 2008 spregovorila za revijo, ki jo trenutno držite v roki.  Obakrat je izpostavila, da svoje spolne usmerjenosti ne skriva, da je še vedno ista oseba kot pred razkritjem, in da vsakomur, ki jo vpraša, odkrito odgovori. Čestitke, Barbara! Tudi to je aktivizem.

Barbara je sicer 25-letna profesionalna športnica, članica slovenske smučarsko-tekaške reprezentance, ki je Slovenijo zastopala na več mednarodnih tekmovanjih, tudi na zadnjih zimskih olimpijskih igrah v Vancouvru v Kanadi leta 2010. V začetku letošnjega leta je nanizala kar nekaj lepih uvrstitev na različnih tekmovanjih, med drugim eno prvo, tri druga in dve tretji mesti.

suzana__braneSuzana in Brane brala na Malti

Brane Mozetič in Suzana Tratnik sta se udeležila mednarodne prevajalske delavnice v okviru Malta Mediterranean Literature Festival, katerega osrednja tema je bila svetovna kriza. Na prireditvi, ki je potekala med 30. avgustom in 1. septembrom v glavnem mestu Valetta na Malti, je poleg dveh slovenskih avtorjev svojo prozo in poezijo predstavilo še več avtorjev in avtoric proze in poezije iz Palestine, Grčije, Sirije, Španije/ZDA, Libije, Velike Britanije, Katalonije, Italije, Maroka in z Malte. Nastopajoči so na zgodovinskem vrtu Msida Bastion prebrali svoja dela v izvornem jeziku, prebrani pa so bili tudi prevodi v angleščini, malteščini in še kakšnem jeziku udeležencev. Že tradicionalni malteški literarni festival poskuša predstavljati angažirano in, kakor so zapisali v programu, »neponarejeno« literaturo, ki ji je letos z zanimanjem prisluhnilo mednarodno pisano občinstvo – na otvoritvenem večeru se je zbralo kar dvesto poslušalcev. Literarno-glasbeno večeri festivala so bili medijsko zelo dobro pokriti, pokrovitelji prireditve pa so bili EU-kultura, LAF, Malta Arts Fund in druge fondacije, za slovenska udeleženca pa Javna agencija za knjigo in Škuc.

Brane Mozetič in Suzana Tratnik sta se udeležila še dodatne pofestivalske prevajalske delavnice z malteškimi pisci, ki so izbor Mozetičevih pesmi in kratkih zgodb Suzane Tratnik prevedli v malteščino. Prevodi bodo izšli v skupni književni izdaji na Malti. Malteški organizatorji festivala so bili še posebej navdušeni, ker sta se letos predstavila kar dva gejevska pesnika – poleg Mozetiča še Lawrence Schimel (ZDA/Španija) in lezbična prozaistka Suzana Tratnik.

parada1_200Parada ponosa 2012

Letošnja Parada ponosa je 3. junija na ulice Ljubljane privabila nekoliko številnejšo množico kot prejšnje leto. S sloganom »Naprej v srednji vek« in podobo papeža, ki reže mavrico na trakove, je prizadela tisti glasni del katoliškega občestva, ki mu razne parade ponosa kratijo pravice do izražanja verske pripadnosti v javnosti, mu z raznimi družinskimi zakoniki otežujejo družinsko življenje in jih v medijih prikazujejo kot nestrpne nebodijihtreba.

parada2_200Čeprav je parada potekala mirno, se je Ljubljana naslednje jutro zbudila bogatejša za nekaj vizualno in sporočilno slabih grafitov na pročelju Cafeja Open in zgradbe nasproti. Zagovorniki izključevanja in pravih slovenskih vrednot so se v omadeževani slovenščini izrekali za Družino (ja, napisano z veliko začetnico), za ubijanje pedrov, proti paradi sramote, proti LDS-kapitalu, proti ljubezni in proti enakopravnosti. Ni kaj. Tradicija mora bit’.

festivalFestival družin 2012

Dva tedna po Paradi ponosa je dogajanje v Sloveniji popestril Festival družin, ki ga je organiziral Zavod Iskreni.net. Pred izvedbo festivala se je oblikovala civilno-družbena iniciativa nevladnih organizacij, ki delujejo na področju psihosocialne pomoči žrtvam nasilja, varstva človekovih pravic, vprašanja žensk, manjšin ter boja proti diskriminaciji, in problematizirala delovanje številnih uglednih slovenskih podjetij, ki so podprle »Festival družin«.

Pri iniciativi so bili namreč prepričani, da podjetja niso bila celostno obveščena o nekaterih stališčih omenjenega zavoda v zvezi s svobodnim odločanjem o rojstvu otrok in spolno usmerjenostjo. Nekatera podjetja so zaradi tega odstopila od podpore, na spletni strani Festivala družin pa so nekateri sponzorji še vedno navedeni. Še en seznam podjetij, ki jih lahko bojkotiramo.

facebook_200Zmaga na sodišču

Na koprskem okrajnem sodišču je bil na pogojno kazen treh mesecev s preizkusno dobo dvanajstih mesecev junija obsojen 24-letnik iz okolice Kopra, ki je poleti 2010 prek Facebooka pozival k nasilju nad udeleženkami in udeleženci 10. parade ponosa v Ljubljani.

24-letnik iz okolice Kopra je na omenjenem socialnem omrežju ustanovil skupino z imenom »Proti paradi ponosa v Sloveniji«, kjer je objavil štiri komentarje, s katerimi je po oceni tožilstva in sodišča storil kaznivo dejanje javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti po 297. členu Kazenskega zakonika.

Obsojeni je na sodišču svoje dejanje obžaloval in dodal, da z zapisanimi komentarji ni nameraval nikogar prizadeti. Pojasnil je, da takrat ni šlo toliko za njegovo nasprotovanje istospolno usmerjenim ali paradi ponosa, ampak za njegovo osebno stisko. Ker so v tistem času vsi govorili o paradi ponosa, ga je to spravljalo ob živce.

Raje ne pomislimo, komu ali čemu bi nasprotoval, če bi njegova osebna stiska sovpadala z zadnjimi državnozborskimi volitvami, obiskom papeža, britanske kraljice, predsednika svobodnega sveta …

Andreja Valant – triumf moči

andreja_200Maja je na Bledu potekalo evropsko prvenstvo v triatlonu moči, na katerem je Andreja Valant osvojila kar štiri evropske naslove – dva posamično in dva ekipno. Konec septembra je na svetovnem prvenstvu na Slovaškem osvojila še srebrno medaljo v kategoriji 82,5 kg in za povrh v svoji kategoriji v žep pospravila tudi nov evropski rekord v počepih s 130 kilogramskimi utežmi. Čeprav poudarja, da posameznikova spolna usmerjenost pri rezultatih ne igra nobene vloge, vendarle ve, da so razkriti športniki in športnice pozitiven vzor mladim, ki se srečujejo z istospolno usmerjenostjo. Zato Andreja Valant tudi približno ne pusti prikrojiti dejstva, da je razkrita lezbijka.

Najprej iskrene čestitke za vse osvojene naslove. O tem, žal, v množičnih medijih nismo veliko slišali. Kaj sploh je triatlon moči oziroma powerlifting?

Nisem presenečena, da se o powerliftingu ali triatlonu moči pri nas ne piše veliko, saj je to (za zdaj) še precej obroben šport, s katerim se ukvarja le nekaj navdušencev in je povsem amaterski. Vendar pa se stvari počasi spreminjajo na bolje, saj so nas pred kratkim sprejeli tudi v olimpijsko zvezo in s tem se nam je odprlo veliko novih vrat in poti.
Triatlon moči vsebuje tri discipline: počep z bremenom na hrbtu (ali samo počep), tezno leže, ko tekmovalec leži na klopi, utež vzame s stojala, jo spusti na prsi in dvigne, ter vleka s tal, ko je breme na tleh, tekmovalec pa ga dvigne, dokler ne stoji v povsem zravnanem položaju. Na koncu šteje seštevek v vseh treh disciplinah.

Tvoja trenerka Katarina Višnar pravi, da si bila nekoč prilepljena na kavč. Triatlon moči torej ne zahteva, da se s tem športom ukvarjaš že od otroških let in da tvoji starši vate investirajo ogromno denarja?

Res je. Včasih je bil moj največji športni podvig pot od mize/fotelja do hladilnika. Potem pa sem dobila elektronsko pošto moje sedanje trenerke z vabilom na cross-fit in zelo počasi mi je športanje postalo zabavno. Tam sem se prvič v življenju srečala z utežmi in zame je bila to ljubezen na prvi dvig. Ko je Katarina videla, da mi gredo vaje z utežmi dobro od rok, je predlagala, da se lotim powerliftinga.

Danes, dobra tri leta pozneje, si svojega življenja brez uteži in visenja v telovadnici ne predstavljam več. Za powerlifting (in, nenazadnje, za kateri koli šport) nikoli ni prepozno. Jaz sem se s športom začela ukvarjati precej pozno, v poznih dvajsetih. Je pa res, da to ni eden tistih športov, kjer bi morali starši najemati kredite, da lahko treniraš. Pravzaprav je za začetek dovolj že karta za fitnes. Če se s tem ukvarjaš malo resnejše, je super, če imaš ob sebi tudi trenerja, ki te zna voditi in spodbujati. Pomembna je predvsem volja in vztrajnost. Če hodiš na tekme, potrebuješ tudi psihično trdnost, saj se 3/4 dviga zgodi že v glavi.

V času olimpijade se je veliko govorilo o razkritih in nerazkritih gejih in lezbijkah v športu. Kakšno je tvoje mnenje o tem, glede na to, da si razkrita kot lezbijka?

Pri športnikih mi je precej vseeno, ali so razkriti/nerazkriti oziroma kakšna je njihova spolna usmerjenost. Pri rezultatih to ne igra nobene vloge. Pomemben je trud, ki ga je nekdo vložil v svoje dosežke. To je pri meni glavno merilo, po katerem ocenjujem športnike. Razkritje je osebna odločitev posameznika. Sama morda s tem nimam pretiranih težav, ker se ukvarjam s precej neznanim športom, ki ga v medijih skoraj ne omenjajo.

Razkrivanje pozdravljam zato, ker služi kot pozitiven vzor mladim, ki se še iščejo in ki jih je strah. Če to komu pomaga pri iskanju in sprejemanju samega sebe, odlično. Narobe pa se mi zdi, da je to nekaj, kar športnika opredeljuje. Vsi moramo enako trdo delati, ne glede na spolno usmerjenost. Sama se s powerliftingom ne ukvarjam, ker sem lezbijka. S tem se ukvarjam, ker je to šport, ki me veseli.

Predvidevam, da v svojem športu zaradi spolne usmerjenosti nisi bila diskriminirana. Misliš, da bi bil pritisk nate glede razkritja spolne usmerjenosti večji, če bi bil šport bolj poznan?

Ker sem lezbijka? Ne. Prej zato, ker sem punca. Na začetku so me fantje na tekmi gledali malo postrani in tudi odnos na prvi tekmi in po  njej je bil temu primeren. Ni bil prijeten občutek, priznam. Že na tekmi sami se mi je vse skupaj zdelo malce neumno, ko sem brala poročila s tekme in mnenje organizatorja o »tekmovalkah«, pa sploh. Še dobro, da sem trmasta in sem vztrajala. Fantje so potem kar hitro ugotovili, da se me ne bodo kar tako znebili in tudi odnos se je potem zelo popravil. Zdaj me tudi fantje jemljejo resnejše, me spodbujajo na tekmah in se do mene vedejo povsem normalno.

Mislim, da je powerlifting šport, ki mora najprej premagati veliko drugih predsodkov v javnosti, preden bo kdo sploh pozoren na spolno usmerjenost tekmovalcev. Najprej so tu steroidi, ki jih ljudje avtomatično povezujejo s tem športom. Potem pa tudi samo udejstvovanje punc. Zdaj, na primer, odhajam na svetovno prvenstvo na Slovaško, kjer bo 500 tekmovalcev. Od tega bo manj kot 50 žensk.

Roman Kuhar
Tags from the story
Written By
More from Eva Gračanin

Konferenca Building bridges in skupščina zveze EGLSF

Jutri, 7. marca, Športno društvo Out in Slovenija in Društvo DIH –...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja