Diskriminacija ubija! Človekove pravice zdaj!

dunaj1

dunaj1Tisoče HIV/aids aktivistk in aktivistov iz vsega sveta se je sinoči v okviru 19. mednarodne aids konference na Dunaju udeležilo Pohoda za človekove pravice.  Na številčnem shodu so glasno opozorili, da ljudje, zlasti v državah v razvoju, še vedno množično umirajo, ker nimajo univerzalnega dostopa do HIV/aids preventive in zdravljenja. Uresničevanje temeljne človekove pravice do zdavja najpogosteje ovirajo kriminalizacija homoseksaulnosti, transeksualnosti in prostitucije, diskriminacija intravenoznih uživalcev drog, žensk, rasizem, izključevanje mladih in revnih. Raziskave, ki so jih predstavili na svetovni konferenci, so namreč jasno pokazale, da diskriminacija oseb na osnovi osebnih okoliščin neposredno vpliva na dostop in uspešnost zdravljenja aidsa ter učinkovitost preventive.

V mnogih državah Afrike, vzhodne Evrope in Azije npr. vlade v snovanju preventivnih programov izpustijo najbolj ranljive skupine, kot so moški, ki imajo spolne odnose z moškimi, transspolne osebe, spolni delavci in delavke, intravenozni uživalci drog idr., saj so dejavnosti omenjenih ranljivih skupin v teh državah ilegalne. Mnogi novo okuženi iz ranljivih skupin se v strahu pred poniževanjem, mučenjem in zaporom bojijo obrniti po pomoč. In tudi ko poiščejo zdravniško pomoč, jih ti pogosto nočejo zdraviti. Visoke cene zdravil, ki jih postavljajo farmacevtski koncerni, onemogočajo univerzalen dostop do preventive in zdravljenja v državah v razvoju, zato so udeleženke in udeleženci sinočnjega dunajskega shoda zahtevali konec tovrstnih praks in spoštovanje temeljnih človekovih pravic za vse. »Pravice tu! Pravice zdaj!« so hrupno skandirali.

dunaj2Pohod za človekove pravice je vodil Julio Montaner, direktor Mednarodnega AIDS združenja (International AIDS Society), ki organizira svetovno konferenco, pridružila pa sta se mu še vodja UNAIDSa Michel Sidibe in Michel Kazatchkine, vodja Globalnega fonda za boj proti aidsu, tuberkulozi in malariji. Eno glavnih sporočil sinočnjega protesta na Dunaju je bila tudi zahteva svetovnim vladam in državnim voditeljem, da na oktobrskem srečanju, ki bo namenjeno načrtovanju financiranja Globalnega fonda za obdobje 2011 – 2013, obnovijo svoje zaveze in fondu namenijo najmanj 20 milijard dolarjev. Na oktobrskem sestanku svetovnih voditeljev, namenjenem načrtovanju financiranja Globalnega fonda, bo torej jasno, ali so z milenijskimi cilji, med katerimi je tudi univerzalni dostop do zdravljenja HIV/aidsa, mislili resno, ali so bile vse skupaj samo prazne obljube. »20 milijard dolarjev in niti dolarja manj!« je sinoči zahtevo, ob glasni podpori tisočih udeleženk in udeležencev, v govoru povzela znana HIV/aids aktivistka in pevka Annie Lenox, ki je na koncertu ob koncu protestnega shoda predstavljala kampanjo SING.

Pohod za človekove pravice se je končal z minuto molka v spomin na vse, ki so do zdaj umrli zaradi ADISa, čeprav imamo znanje in zdravila, da bi vse te smrti lahko preprečili.

Z Dunaja za Narobe blog: Mitja Blažič

dunaj4

 

 

Written By
More from Uredništvo

HIV: Trideset let

Na današnji dan, 5. junija 1981, torej pred natanko 30 leti, so...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja