Še ena iniciativa v podporo Družinskemu zakoniku

iniciativa1

iniciativa1V petek se je predstavila nova Civilna pobuda »Za vse otroke, za vse družine, za svobodno izbiro, za enake pravice«, ki se je formirala zaradi napovedanega referenduma o Družinskem zakoniku. Civilna pobuda, v katero so vključena vidna imena slovenske družbe, podpira Družinski zakonik in izenačevanje pravic istospolnih in raznospolnih parov.

Izjavo, ki jo v celoti objavljamo spodaj, so med drugim podpisali varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek Travnik, sociologinji dr. Maca Jogan in dr. Renata Salecl, pesnica Neža Maurer, igralci Jerca Mrzel, Milena Zupančič, Polona Juh, Andrej Rozman Roza in Vid Valič, predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije Mateja Kožuh Novak, strokovni direktor Pediatrične klinike in predsednik zdravstvenega sveta dr. Rajko Kenda, vodja konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj, predsednica Ustanove za novo pediatrično kliniko Biserka Marolt Meden, pa tudi pisateljica Vesna Milek, televizijka Miša Molk in vrsta drugih (seznam se še dopolnjuje).

Izjavo sta podpisala tudi Spomenka Hribar in nekdanji poslanec Vito Rožej, ki je na predstavitvi Civilne iniciative dejal, da je bilo »sovražnega govora ob sprejemanju zakonika veliko in upam, da se bo ustavno sodišče med kapricami in pravicami odločilo za pravice.« Spomenka Hribar se je vprašala, s kakšno pravico bi smela zahtevati prepoved, ki bi onemogočala istospolno usmerjenim, da so srečni. »Vprašati se moramo tudi, v čem bo ogrožena moja družina, če bo en homoseksualni par imel otroka? V ničemer,« je odgovorila in dodala, da je demokracija resda odločanje večine, vendar mora ta spoštovati in varovati tudi pravice manjšine.

Civilni pobudi se lahko pridružite na Facebooku »Za enake pravice«

Izjava:

Družina mi pomeni vrednoto, odgovornost in povezanost. V družini najdem zavetje, varnost in zaupanje. Ljudje smo si skozi čas ustvarili različne oblike družinskega življenja. Družina je skupnost otroka z očetom in mamo, družina sta tudi samo mama in otrok, sta tudi oče in otrok, sta rejnik in otrok… Družina je tudi skupnost dveh istospolnih partnerjev z otrokom.

DRUŽINA JE POVSOD TAM, KJER JE OTROK, ne glede na to ali sta njegova starša poročena ali ne, ne glede na njuno vero, na barvo kože ali spolno usmerjenost… Vsi otroci morajo imeti pravico, da živijo v družini. Zato naj bodo vse družine pravno izenačene ne glede na njihovo obliko.

Tako kot imajo zakonski oziroma zunajzakonski partnerji v predpisih določene medsebojne pravice, menim, da bi morali enake pravice priznati tudi istospolnim partnerjem.

ZA vse otroke, ZA vse družine, ZA svobodno izbiro, ZA enake pravice.

Več:

Poročilo MMC >>>

Poročilo Dnevnik >>>

Poročilo Delo >>>

Facebook stran Civilne iniciative >>>

Written By
More from Uredništvo

40. obletnica Društva ŠKUC

V okviru praznovanja 40. obletnice Društva ŠKUC vas vabimo na bogato izbiro...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja