Evropsko sodišče za človekove pravice: Zahteva po sterilizaciji je kršitev človekovih pravic

Evropsko sodišče za človekove pravice je v petek, 6. aprila odločilo, da je zahteva po sterilizaciji pri vlogi za pravno priznanje spola kršitev človekovih pravic. Odločitev za Evropo predstavlja precedens, na podlagi katerega bo moralo 22 držav, ki za pravno priznanje spola zahtevajo potrdilo o neplodnosti, spremeniti svoje zakone. Hkrati precedens onemogoča interpretacijo zakonov in podzakonskih aktov, ki bi zahtevala sterilizacijo (npr. hormonsko terapijo, operacijo genitalij ipd.).

Sodišče je odločilo, da je dokazovanje, da je bila oseba sterilizirana ali je bila obravnavana v postopku, katerega visoko verjeten rezultat je neplodnost, kršitev pozitivne obveznosti države, da zagotavlja pravico do spoštovanja zasebnega življenja. Države tako od oseb, ki potrebujejo pravno priznanje spola, ne morejo zahtevati, da morajo skozi medicinske postopke, ki bodo skoraj zagotovo povzročili neplodnost.

Kršitev pravice do spoštovanja zasebnega življenja

Odločitev sodišča je bila sprejeta na podlagi treh združenih primerov proti Franciji, kjer so tožnice_ki izpostavile_i pomanjkanje upoštevanja samoidentifikacije pri pravnem priznanju spola. A. P., E. Garçon in S. Nicot so svojo tožbo utemeljile_i na  8. členu Evropske konvencije o človekovih pravicah, ki definira pravico do spoštovanja zasebnega življenja.

Izvršna direktorica evropske organizacije Transgender Europe – TGEU Julia Ehrt je ob objavi odločitve dejala:

»Danes je dan zmage za transspolne osebe in človekove pravice v Evropi. Odločitev je zaključek temnega poglavja državnega vsiljevanja streilizacije v Evropi. Dvaindvajset držav, v katerih je strelizacija še vedno obvezna, bo moralo na hitro končati s to prakso. Te in druge države, ki želijo reformirati svojo nacionalno zakonodajo, bomo z veseljem podprle_i.«  

Kruti in nepotrebni zdravniški pregledi še vedno v skladu s človekovimi pravicami

Sodišče pa je odločilo tudi, da prisilni zdravniški pregled, ki ga zahteva nacionalno sodišče (primer E. Garçon proti Franciji), ali diagnoza motnje v duševnem zdravju (A. P. proti Franciji) nista v nasprotju z Evropsko konvencijo o človekovih pravicah. Višji svetovalec za politike pri TGEU, Richard Köhler je ob tem dejal:

»Obžalujemo, da so kruti in nepotrebni zdravniški pregledi v tej odločitvi v skladu z Evropsko konvencijo o človekovih pravicah. Še naprej bomo ozaveščale_i o sistematičnih zlorabah človekovih pravic na področju medicine, ki so jim podvržene transspolne osebe.«

Tožnice_ki so si skoraj desetletje prizadevale_i, da bi jim Francija pravno priznala spol. Pred oktobrom 2016, ko je Francija sprejela nov zakon o pravnem priznanju spola, je morala vsaka oseba, ki je želela pravno priznati svoj spol, dokazati, da je neplodna, da je imela operacijo genitalij, hkrati pa je morala prestati čezmerne, dolgotrajne in diskriminatorne preglede.

V Sloveniji zakonodaja izrecno ne zahteva sterilizacije

V Sloveniji zakonodaja izrecno ne zahteva sterilizacije pred pravnim priznanjem spola. Sterilizacija sicer vključuje kakršenkoli medicinski poseg, ki trajno spremeni prvotne funkcije reproduktivnih organov – npr. hormonska terapija in operacija genitalij. Če transspolna oseba izrazi potrebo po teh posegih, potem je treba to potrebo upoštevati. Če pa te potrebe ne izrazi, posege pa zahtevajo oblasti za pravno priznanje spola, govorimo vsaj o kršitvi človekove pravice do spoštovanja zasebnega življenja.

Švedska še korak naprej

Švedska pri tem vprašanju razmišlja o še enem koraku naprej. Konec marca ja namreč švedska vlada predlagala zakon, ki bo transspolnim osebam, ki so bile pred pravnim priznanjem spola prisiljene v sterilizacijo, omogočal udejanjanje pravice do odškodnine. Ocenjujejo, da bo 800 ljudi od države lahko zahtevalo odškodnino v višini 23.600 EUR (225.000 švedskih kron) po osebi.

Viri:

Transgender Europe – TGEU

Švedska predvideva odškodnine za prisilno sterilizirane transspolne osebe

Tags from the story
Written By
More from Eva Gračanin

Zaključil se je 31. Festival LGBT filma

  Včeraj se je uspešno zaključil 31. Festival LGBT filma. V soboto...
Read More