Zaključil se je 31. Festival LGBT filma

roznati zmaj 2015

 

Včeraj se je uspešno zaključil 31. Festival LGBT filma. V soboto so podelili nagradi Rožnati zmaj. Glavno nagrado žirije za najboljši film je dobil film Margarita s slamico, glavno nagrado občinstva v isti kategoriji pa film Kako (vsakič) zmagati v dami.

Margarita s slamico (Margarita, With a Straw) je inidijska melodrama režiserke in scenaristke, Shonali Bose, ter režiserja ter scenarista, Nilesha Maniyarja. Film pripoveduje zgodbo o Laili, radoživi najstnici iz Delhija, ki je zaradi cerebralne paralize na invalidskem vozičku, zato jo starši vzgajajo zelo pokroviteljsko, v njej pa ves čas klije seme uporništva in nič je ne more ustaviti na odločni poti odkrivanja ljubezni in svoje (bi)seksualnosti. Ko dobi štipendijo, se preseli v New York, kjer se ji odprejo vrata neslutene svobode in raziskovanja. Na demonstracijah spozna slepo dekle Khanum, s katero se zaljubita, kar pa nikakor ne bo všeč njenim staršem.

Kako (vsakič) zmagati v dami (How to Win at Checkers (Every Time)) pa je koprodukcijska drama (Tajska/Hong Kong/ZDA/Indonezija) režiserja in scenarista Josha Kima. Film govori o enajstletnem, občutljivem Oatu in njegovem starejši brat Eku, razkritem geju. Že od malega siroti sta odraščala v delavski družini svoje tete. Med njune stalne prijatelje sodita tudi Ekov fant Jai iz višjega sloja in transspolna Kitty. A pravi konflikt v tej zgodbi pravzaprav niso spolne identitete in seksualnost, temveč trdovratna razslojenost in korupcija v tajski družbi. Ko gre Ek na vojaško loterijo, v upanju, da bo izvlekel črno kartico in se za zmeraj rešil vojske, se Oat nespretno loti reševanja brata in nehote sproži niz usodnih dogodkov.

Na različnih lokacijah v Ljubljani, na Ptuju, v Celju, Kopru, Mariboru in Bistrici ob Sotli smo si lahko ogledali 36 filmov, v programu off še dodatnih 7. Festival je bil prvič organiziran leta 1984 v okviru festivala Magnus in velja za najstarejši festival gejevskega in lezbičnega filma v Evropi. Ob 30-letnici so ga preimenovali v Festival LGBT filma.

Nasvidenje torej na 32. Festivalu LGBT filma v letu 2016.

Vir:
Tags from the story
Written By
More from Eva Gračanin

Nove pobude za (ne)enakopravnost istospolnih parov

Po zavrnitvi novele zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (ZZZDR) na...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja