Zaključil se je 31. Festival LGBT filma

roznati zmaj 2015

 

Včeraj se je uspešno zaključil 31. Festival LGBT filma. V soboto so podelili nagradi Rožnati zmaj. Glavno nagrado žirije za najboljši film je dobil film Margarita s slamico, glavno nagrado občinstva v isti kategoriji pa film Kako (vsakič) zmagati v dami.

Margarita s slamico (Margarita, With a Straw) je inidijska melodrama režiserke in scenaristke, Shonali Bose, ter režiserja ter scenarista, Nilesha Maniyarja. Film pripoveduje zgodbo o Laili, radoživi najstnici iz Delhija, ki je zaradi cerebralne paralize na invalidskem vozičku, zato jo starši vzgajajo zelo pokroviteljsko, v njej pa ves čas klije seme uporništva in nič je ne more ustaviti na odločni poti odkrivanja ljubezni in svoje (bi)seksualnosti. Ko dobi štipendijo, se preseli v New York, kjer se ji odprejo vrata neslutene svobode in raziskovanja. Na demonstracijah spozna slepo dekle Khanum, s katero se zaljubita, kar pa nikakor ne bo všeč njenim staršem.

Kako (vsakič) zmagati v dami (How to Win at Checkers (Every Time)) pa je koprodukcijska drama (Tajska/Hong Kong/ZDA/Indonezija) režiserja in scenarista Josha Kima. Film govori o enajstletnem, občutljivem Oatu in njegovem starejši brat Eku, razkritem geju. Že od malega siroti sta odraščala v delavski družini svoje tete. Med njune stalne prijatelje sodita tudi Ekov fant Jai iz višjega sloja in transspolna Kitty. A pravi konflikt v tej zgodbi pravzaprav niso spolne identitete in seksualnost, temveč trdovratna razslojenost in korupcija v tajski družbi. Ko gre Ek na vojaško loterijo, v upanju, da bo izvlekel črno kartico in se za zmeraj rešil vojske, se Oat nespretno loti reševanja brata in nehote sproži niz usodnih dogodkov.

Na različnih lokacijah v Ljubljani, na Ptuju, v Celju, Kopru, Mariboru in Bistrici ob Sotli smo si lahko ogledali 36 filmov, v programu off še dodatnih 7. Festival je bil prvič organiziran leta 1984 v okviru festivala Magnus in velja za najstarejši festival gejevskega in lezbičnega filma v Evropi. Ob 30-letnici so ga preimenovali v Festival LGBT filma.

Nasvidenje torej na 32. Festivalu LGBT filma v letu 2016.

Vir:
Tags from the story
Written By
More from Eva Gračanin

Bodeča neža za izjavo pediatra in psihoterapevta Viljema Ščuke

Na predvečer mednarodnega dneva žensk, so na mednarodnem feminističnem in kvirovskem festivalu...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja