EU poziva Hrvaško k spoštovanju LGBT pravic

split_1_1_600

split_1_1_600Evropski parlament je pred dnevi sprejel resolucijo o vstopu Hrvaške v EU, v kateri med drugim od Hrvaške zahteva boj proti homofobiji in homofobnem nasilju. Poziv je posledica nasilnih dogodkov na letošnji paradi ponosa v Splitu.

V resoluciji so evropske poslanke in evropski poslanci zapisali, da so globoko zaskrbljeni zaradi nasilja nad udeleženkami in udeleženci LGBT parade ponosa v Splitu (11. junij 2011) in nezmožnosti hrvaških oblasti, da jih zaščitijo. Od Hrvaške zahtevajo, da preiščejo zločine in sodijo storilcem/storilkam ter oblikujejo strategije za preprečitev podobnih incidentov v prihodnosti. Pozivajo jih k čimprejšnjemu sprejemu in implementaciji akcijskega načrta proti homofobiji.

Evropska poslanka Urilke Lunacek, sopredsednica skupine za LGBT pravice v Evropskem parlamentu, je ob tem dejala, da je Evropski parlament dosledno pozival k zaščiti pravic lezbijk, gejev, biseksualnih in transspolnih oseb v Evropi, vključno z Zahodnim Balkanom. Dodala je, da delo nekaterih hrvaških lokalnih in nacionalnih oblasti počasi vodi k boljši situaciji za vse, vendar je za zagotovitev svobodnega in varnega življenja LGBT oseb v Jugovzhodni Evropi treba storiti več.

Marije Cornelissen, nizozemska evropska poslanka, članica omenjene skupine in avtorica odstavka o LGBT pravicah, je po glasovanju o resoluciji povedala, da bo Hrvaška sprejeta v EU leta 2013, vendar bo morala do takrat in tudi po vstopu pozorno spremljati pravice manjšin. Dodala je, da so bile lokalne oblasti na paradi ponosa v Splitu nezmožne zagotoviti njeno varnost ter varnost udeleženk in udeležencev. Veseli se dneva, ko bo Hrvaška s pomočjo članic EU sprejela akcijski načrt proti homofobiji in transfobiji.

Hrvaška bo postala 28 članica EU julija 2013.

Izjava za javnost v angleščini >>>

Homofobični napadi v Splitu >>>

Split, Ljubljana …. homofobija kot družinska vrednota >>>

Splitska fronta >>>

Hammarber proti homo- in transfobičnem nasilju >>>

Written By
More from Uredništvo

Europride 2011: Habemus Gaga

Medtem ko so prvo parado ponosa v Splitu zaznamovali nasilni izgredi, je...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja