Europride 2011: Habemus Gaga

europ

europMedtem ko so prvo parado ponosa v Splitu zaznamovali nasilni izgredi, je na drugi strani Jadrana v Rimu potekal Europride – evropska parada ponosa, ki jo od leta 1992 vsako leto gosti drugo evropsko mesto. Dogodek je od 16. ure v živo prenašal zemeljski in satelitski digitalni kanal italijanske državne televizije Rai, Rai News.

Če je znameniti WorldPride jubilejnega leta 2000 močno razburil Vatikan, ker je katoličane motilo, da bo »tak dogodek« potekal v večnem mestu prav v njim tako pomembnem letu, pa tokrat udeleženci Europrida niso skrivali jeze ob vztrajnem kršenju (in pomanjkanju) njim vse prepomembnih pravic. Veliko transparentov je pozivalo politike k uveljavljanju enakopravnosti, tarča najostrejših sloganov pa je bil prav papež Benedikt XVI.: »Nazinger še vedno preganja geje«, »Nazinger napada geje«, »Resnični pekel: Vatikan, miselni Guantanamo«, »Pro life? Pro condom!«; upodobljen je bil na sliki z napisom »Nosi prado, vendar je hudičev prijatelj«, ikono Jezusa z rožnatim sijem pa je spremljal napis »Reši nas zla. Reši nas Vatikana.«

duhovnik

[Zgoraj] Ne pravicam za glbtqi! Ne
zunajzakonskim zvezam! Ne zakonom
proti homofobiji! Ja navodilom ‘crimen
sollicitationis’.
[Spodaj] Ker sem gej, me hoče cerkev
takega.

Množični shod s 40 vozovi, najrazličnejšimi skupinami in posamezniki, vključno s številnimi mavričnimi (ne)družinami z otroki, ki sta ga pozdravila tudi gejevska Will in Kate, je povedla po ulicah rimskega središča skupina motoristov, po prvih ocenah organizatorjev pa je štel okoli 500.000 ljudi. Število je pozneje naraslo do milijona, ko je dogodek sklenila zaključna prireditev na ogromnem travniku starorimskega stadiona Circus maximus ob težko pričakovanem nastopu Lady Gaga.

Preden je mlada diva stopila na oder, sta z igralko Claudio Gerini, ki je povezovala prireditev, množico nagovorila Rossana Praitano, predsednica GLBT kulturnega društva Mario Mieli, in Paolo Patanè, predsednik GLBT društva Arcigay. Prebrala sta sporočilo ameriške državne sekretarke Hillary Clinton, s katerim je še enkrat poudarila, da so pravice homoseksualcev človekove pravice, človekove pravice pa so pravice homoseksualcev.

gaga1V tem duhu je sledil resni in odločni, 17 minut dolg govor Lady Gaga. Navdušeno množico je spodbudila, naj se zavzema za zaščito ljubezni. »Danes in vsak dan se borimo za svobodo, za pravičnost, pozivamo k sočutju, razumevanju, predvsem pa hočemo popolno enakopravnost, TAKOJ!« Vse navzoče je pozvala, naj skrčijo kremplje, ker »to ni samo zabava, ni samo miroljubna demonstracija, temveč duh osnovnih človekovih pravic.« Po formalni zahvali izžvižganemu županu Alemannu se je zahvalila vsem, ki so dovolili, da je bila njena glasba »del tega radostnega dne,« kot je pravzaprav tudi sama »del radostne mobilizacije GLBT skupnosti,« saj čuti moralno dolžnost, da uresničuje »svoj revolucionarni potencial« in tako izboljša svet.

»Zgodbe mladih vojakov in mladih LGBT brezdomcev,« je opomnila Lady Gaga, »zgodbe o homofobnem nasilju; posledice, ki jih ima zavračanje istospolne zakonske zveze na resnične družine po vsem svetu. To so zgodbe, ki jih mora svet spoznati. To so zgodbe, ki bodo spremenile svet. To so zgodbe, ki zagovarjajo ljubezen. Danes smo tukaj, ker nismo manjvredni. Tu smo, da bi razglasili svojo moč, svojo neomajnost in inteligenco. Da bi zahtevali, da se nas obravnava kot ljudi in nič manj kot to.« [Foto: La Rebublicca]

Luka Pieri

Fotogalerija:

italija

Več:

Govor Lady Gaga >>>

Nastop Lady Gaga >>>

Video posnetki s parade >>>

 

Written By
More from Uredništvo

Še vedno jo zdravijo

Nedavna britanska raziskava med 1400 psihiatri in psihoterapevti je pokazala, da je...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja