Septembra parada ponosa v Beogradu

belgrade pride 2010.jpg-1

belgrade pride 2010.jpg-1Beograjska parada je najavljena od dvajsetega do devetindvajsetega septembra, sama povorka bo potekala osemindvajsetega septembra. Goran Milić, regionalni direktor organizacije Civil Rights Defeders in eden od organizatorjev beograjskega pridea, je za B92 povedal, da v kratkem pričakuje pogovore s premierjem Ivico Dačićem, podpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem, pravosodnim ministrom Nikolom Selakovićem in beograjskim županom Draganom Đilasom.

Naj spomnimo, da je lani premier in minister za notranje zadeve Dačić prepovedal parado ponosa v Beogradu. Na dan, ko bi morala potekati, so bili prepovedani kakršni koli javni shodi. Srbski premier je takrat dejal, da prepoved ne prestavlja »poraza za Srbijo, ampak zmago«.

Milić je povedal, da ima policija dovolj časa, da skupaj z organizatorji in organizatorkami organizira parado ponosa. Tako se bodo, po njegovih izjavah, izognili presenečenjem in argumentom, da so se priprave pričele prepozno. Omenil je še, da so že dobili  podporo nekaterih državnih institucij in ministrov, da pa je, kot vedno, izvedba dogodka odvisna od ene ali dveh oseb v državi..

Za B92 je  omenil še, da verjame, da bo beograjski pride potekal, kot je zastavljeno, in da bo ta v primerjevi s prejšnjimi leti veliko boljši in brez incidentov. »Kar se tiče same povorke, to je nekaj, kar ne moremo storiti brez pomoči policije, upam da bosta premier in prvi podpredsednik vlade dojela, da so to obveze, ki jih ima Srbija do mednarodne skupnosti, in ustavne obveze ter da bosta to končno spoštovala,« je zaključil Milić.

Direktorica urada za človekove pravice in pravice manjšin Suzana Paunović je v izjavi za Novi Magazin povedala, da ima urad v svojem mandatu obvezo vzpostaviti  dialog med organizatorji parade in pristojnimi državnimi organi.

»Zagotovili bomo sestanek organizatorjev in organizatork pridea ter predstavnikov notranjega ministrstva, a najverjetneje bodo v juniju pristojni odbori v parlamentu govorili o tej temi. Urad bo delal na izboljševanju položaja LGBT oseb v Srbiji in uresničevanju njihovih pravic, med katere sodi tudi pravica do svobode zbiranja,« je še povedala Paunović.

Martin Gramc

Vir
Gay Serbia >>>

Written By
More from Uredništvo

Grounded – festival elektronske glaseb, kritične misli in aktivizma

Grounded je festival elektronske glasbe, kritične misli in aktivizma, ki naslavlja aktualna...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja