Grounded – festival elektronske glaseb, kritične misli in aktivizma

grounded 2015

grounded 2015

Grounded je festival elektronske glasbe, kritične misli in aktivizma, ki naslavlja aktualna družbena vprašanja s povezovanjem navidez nezdružljivega: deinstitucionalizirane teoretske razprave, povsakdanjenja družbenega aktivizma ter progresivne klubske elektronske kulture. V razpravah, projekcijah, predstavitvah, glasbenih nastopih in druženjih, katerih vrednostna izhodišča so enakost ne glede na osebne okoliščine, solidarnost s šibkejšimi in avtonomija odločati o svoji usodi, udeleženci in udeleženke iščejo informirane, argumentirane in odgovorne odzive na aktualne izzive sodobnosti. Festival, ki ga pripravljamo v sodelovanju s sorodnimi civilnimi iniciativami, je obenem zgoščen presek našega enoletnega delovanja.

TEMA FESTIVALA “AVTONOMIJA MIGRACIJ”

Avtonomija migracij pomeni videti mobilnost kot primarno in konstitutivno silo družbenega življenja. Migranti in migrantke se preseljujejo ne glede na nadzor in omejitve, čeprav ukrepi nadzora brutalno zaznamujejo in zaustavljajo ljudi tako na mejah kot v notranjosti ciljnih držav.

Migracije so večsmerno gibanje, ki nas sili v premišljanje antagonizmov, ki že bivajo v vsaki družbi; migracije nam obstoječe antagonizme zgolj pomagajo bolje videti. Migracijski procesi porajajo nove oblike družbenosti, od novih produkcijskih oblik, državljanskih pobud, bojev v fizičnem in digitalnem prostoru, politične organiziranosti, skupnostne skrbi, pa tudi zahtev po redefiniciji socialnih in političnih sistemov.

Zato države morajo spremeniti restriktivne migracijske režime, samoorganizirane skupine, nevladne organizacije in lokalne skupnosti pa morajo glasnim zahtevam migrantov in migrantk pristaviti zvočnike in mikrofone. V teh procesih GROUNDED FESTIVAL državi drži ogledalo, mikrofonom in zvočnikom pa prislanja ušesa.

PROGRAM

ČETRTEK 3.12. | PRITLIČJE

16.00 – 19.00

RAZPRAVA “IME ČESA JE EVROPA?”

EU in njene države/nacije se na migracijsko gibanje odzivajo s topništvom mehanizmov obvladovanja in discipliniranja. V imenu fantazme o (ne)varnosti, ki jo za nacionalno večino predstavljajo »tujci«, migracije kriminalizirajo z internacijo, registracijo, asimilacijo, deportacijo idr.

20.00 – 04.00

LIVE “LIGHTNING GLOVE” CZ

LIVE “BLAŽ + SIMON” SI

DJ “LEVANAEL” SI

DJ “NITZ” SI

DJ “NINA HUDEJ” SI

DJ “NOVA DEVIATOR” SI

PETEK 4.12. | PRITLIČJE

10.00 – 12.00

RAZPRAVA “OD MIGRANTA DO SOMEŠČANA”

Migracije med drugim pred institucije in družbo postavljajo zahtevo po takojšnjem dostopu do izobraževanja in dela ter spodbujanje enakih možnosti v poklicnem, zasebnem in javnem življenju. Panel predstavlja obstoječe dobre prakse integracije v slovenskem in evropskem prostoru.

12.00 – 14.00

RAZPRAVA “DEINSTITUCIONALIZACIJA MIGRANTSKIH NASTANITEV”

Sedanji model nastanitev migrantov, ki ostanejo v Sloveniji – tako kot v večini držav EU – temelji na centralizirani institucionalni namestitvi, kjer so priseljenci izolirani od ostalega prebivalstva in dodatno marginalizirani. Panel naslavlja kritiko sedanjega modela in odpira razpravo o deinstitucionalizaciji migrantskih nastanitev.

14.00 – 16.00

RAZPRAVA “NEVIDNI BOJI LGBTI MIGRANTK_OV V EU”

V številnih državah so LGBTI-osebam kršene človekove pravice, zaradi česar so prisiljene, da v varnih državah zaprosijo za azil. Tudi po prihodu v relativno varno državo v EU se pogosto soočajo s številnimi težavami. S primeri iz različnih držav bomo spoznale_i prioritete in izzive, ki jih je treba upoštevati pri oblikovanju celovitega sistema podpore LGBTI-prosilkam_cem za azil.

16.00 – 18.00

RAZPRAVA “GOVOR, KRITIKA IN AKTIVIZEM”

Boji za svobodo gibanja na mejah Evrope so v Sloveniji na plano prinesli različne rasistične tendence, govore in prakse, ki so pred tem obstajali zgolj v svoji potencialnosti. Na drugi strani pa se množijo tudi prakse upiranja, bodisi na ravni kritike, pritiskov na državne strukture in družbo ter alternativne prakse, ki se oblasti upirajo z gradnjo avtonomnih mrež in dejavnosti. 

20.00 – 06.00

LIVE “HEADLESS HORSEMAN” DE

LIVE “KYOKA (RASTER NOTON) AV LIVE” JP

LIVE “OCTEX” SI

LIVE “MIND MACHINES” SI

DJ “NINABELLE” SI

DJ “R36” SI

DJ “MAK” SI

VJ “PERIKLEA VISUALS” SI

Vir:
Written By
More from Uredništvo

Pop nation – 16. 5. 2014

PETEK 16.5.2014 ob 23:00 To noč posvečamo vsem, ki se borite za...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja