Evropsko sodišče za človekove pravice objavilo pregled dela sodišča v obdobju od 1959 do 2014

Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je pred kratkim javno objavilo poročilo o obravnavanih primerih na sodišču po posameznih državah članicah Sveta Evrope v obdobju od leta 1959 do 2014.

Od ustanovitve leta 1959 je ESČP odločalo o približno 627.500 primerih in sprejelo okoli 18.000 sodb, od katerih se je skoraj polovica nanašala na pet držav članic, in sicer Turčijo, Italijo, Rusijo, Romunijo in Poljsko. Pri obravnavah tožb je ESČP v 84 % vseh obravnavanih primerov ugotovilo vsaj eno kršitev, med katerimi se je kar 42 % ugotovljenih kršitev nanašalo na pravičnost in trajanje postopkov.

Do konca leta 2014 je ESČP prejelo več kot 84.000 tožb iz Slovenije, razsodilo v 323 primerih in v 304 odkrilo vsaj eno kršitev. Največ kršitev se je nanašalo na pravico do sojenja v razumnem roku in pravico do učinkovitega pravnega sredstva. Glede na število prebivalk in prebivalcev je Slovenija na prvem mestu po številu ugotovljenih kršitev človekovih pravic med 47 državami članicami Sveta Evrope, saj je bilo ugotovljenih 148 kršitev človekovih pravic na milijon prebivalk in prebivalcev. Sloveniji sledijo Moldavija, Bolgarija in Grčija. Na drugem koncu, med državami z najmanj kršitev na prebivalko ali prebivalca, pa so se znašle Španija, Nemčija, Danska, Irska in Velika Britanija.

Čeprav nas je negativno presenetila uvrstitev Slovenije, moramo izpostaviti, da je Slovenija tudi najbolj zastopana med številom vloženih primerov na ESČP. Prav tako moramo poudariti, da glede na razmerje med sodbami in sodbami, v katerih je ugotovljena kršitev, Slovenija ni med najslabše uvrščenimi državami in je primerljiva z drugimi članicami Evropske unije.

Poročilo ESČP na zanimiv (statističen) način prikazuje stanje spoštovanja človekovih pravic v državah članicah Sveta Evrope in je vsem zainteresiranim na voljo na spodnjih povezavah. Opozoriti pa moramo, da poročilo obsega samo primere kršitev, ki so bili vloženi na ESČP, in da je lahko stanje glede dejanskih kršitev človekovih pravic v marsikateri državi drugačno, kot kaže poročila.

Viri:
Tags from the story
More from Urška Balažic

Enakopravne_i v 21. stoletju

  Na svetovnem spletu je na povezavi www.enakopravnost.si zaživel nov slovenski portal...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja