Glasovanje za Bodečo Nežo

Bodeca Neza

Bodeca NezaGlasujete lahko za najbolj seksistično izjavo leta, ki bo nagrajena z Bodečo Nežo, ki jo podeljujeta kolektiv Rdeče zore in uredništvo spletnega portala spol.si skupaj z zainteresirano javnostjo. Ta nečastni naziv lahko doleti vse, ki javno napadajo, ponižujejo in žalijo druge na podlagi spola, spolne usmerjenosti in/ali spolne identitete.

Glasujete lahko do 7. marca do polnoči. Rezultati glasovanja bodo predstavljeni 8. marca ob 21-ih v Koncertni dvorani Rog, in sicer na podelitvi Bodeče Neže v okviru 17. festivala Rdeče zore.

Povezava do glasovanja: http://bodeca-neza.spol.si/izjave

V kolektivu Rdeče zore in uredništvu spletnega portala spol.si menijo, da imajo zlasti osebe, ki delujejo na javno izpostavljenih področjih, kot so politika, znanost, (pop) kultura, umetnost in mediji, posebno veliko odgovornost za soustvarjanje odprte, pluralne in strpne družbe. Njihov položaj jim namreč daje privilegij, da sooblikujejo javno mnenje. Če širijo seksistična stališča, s pozicije moči normalizirajo sovražni govor in legitimirajo diskriminacijo, kar je v nasprotju s prizadevanji za družbo enakih možnosti.

Ker so seksistične izjave v javnem diskurzu vsakodnevne in največkrat ne doživijo refleksije, jih Bodeča Neža zbira, analizira in komentira ter izpostavlja javni kritiki.

Začetki Bodeče Neže segajo v januar 2013, ko je v kolektivu Rdeče zore nastala ideja o Sramotilnem stebru, na katerem so se zbirale in komentirale seksistične izjave. Isto leto so med 14. festivalom Rdeče zore feministične iniciative in posameznice Sramotilni steber nadgradile z Bodečo Nežo, ki je bila prvič podeljena na mednarodni dan žensk 8. marca 2013. Leta 2015 se je iniciativi pridružil spletni portal spol.si. Motiv za nagrado je ustvarila stripovska umetnica in ilustratorka Anna Ehrlemark.

Written By
More from Uredništvo

Pop nation – 17. 10. 2014

Za sprostitev, za vse, ki si sprostitve želijo v intimnejšem okolju in...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja