Hrvaški šolski kurikulum diskriminira geje in lezbijke

education

educationEvropska komisija za socialne pravice je danes potrdila, da je hrvaški šolski kurikulum o spolni vzgoji diskriminatoren, saj stereotipno prikazuje geje in lezbijke.

Komisija je poudarila, da mora Hrvaška kot kandidatka za članstvo v EU poskrbeti, da njihove šolske vsebine ne bodo reproducirale predsodkov in stereotipov, ki vodijo v socialno izključevanje in ukinjanje človeškega dostojanstva. Ugotovila je, da obstoječi izobraževalni program o spolni vzgoji TeenStar, ki za učence ni obvezen, krši osnovno pravico mladostnikov do zdravja in nediskriminacije.

V okviru tega program, ki ga podpira država, promovirajo abstinenco, učijo, da kondomi ne preprečujejo širjenja virusa HIV in drugih spolno prenosljivih bolezni, istospolne partnerske zveze opredeljujejo kot »deviantne«, hkrati pa pojasnjujejo, da so družine, v katerih matere ostanejo doma kot gospodinje, boljše od preostalih družin.

Tovrstna vsebina je v nasprotju z Evropsko socialno listino, ki jo je Hrvaška podpisala. Ta namreč v 11. členu zahteva uvedbo vsestranske, nediskriminatorne in znanstvene spolne vzgoje v šolskem kurikulumu.

Iain Byrne, pravnik organizacije INTERIGHTS, ki je sodelovala pri pripravi pritožbe, je dejal: »Odločitev komisije pošilja močan signal vsem evropskim državam, da v šolskih razredih ne smejo promovirati homofobije. Mladi ljudje se morajo zavedati, da ima lgbt-skupnost pravico do enake obravnave in spoštovanja.«

Več:

Program TeenStar >>>

Poročilo organizacije INTERIGHTS >>>

Written By
More from Uredništvo

Zadnja stran 9

S sprejetjem Predloga 8 v ameriški zvezni državi Kalifornija nekaj več kot...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja