Ikea “provocira” Italijo

ikea

ikeaV Italiji v zadnjem času dviga prah tiskana reklama za IKEO, na kateri je slika gejevskega para, ki odhaja po nakupih v IKEO. Oglas sporoča: “Odprti smo za vse družine” in v manjšem tisku še: “Pri nas se boste počutili doma. Vsem želimo olajšati življenje, vsaki družini, vsakemu paru, kdorkoli že ste.”

Konservativni italijanski mediji so se odzvali pričakovano. Časopis Il Giornale, ki je v rokah italijanskega premiera Berlusconija, je zapisal, da je omenjeni oglas oblika “švedskega imperalizima” in da poskuša provocirati italijansko javnost. Za povrh je Berlusconi prav ta teden dejal, da njegova vlada nikoli ne bo dovolila porok istospolnih parov.

Povsem drugačno je stališče glbt-medije o omenjeni reklami. Na blogu Queer Italy so, na primer, zapisali, da za homofobe ne more biti nič bolj neprebavljivega, kot da vidijo uporabo besede »družina« v povezavi z istospolnimi pari.

Omenjen oglas ni prvi oglas, v katerem je IKEA uporabila gejevski par. Prva tovrstna reklama je nastala leta 1994, vendar so jo bili pozneje prisiljeni umakniti iz javnosti, saj jim je nekdo poslal grožnjo z bombnim napadom. Ikee to sicer ni ustavilo in so tudi v naslednjih letih v svojih oglasih uporabljali istospolne pare, kljub temu, da so nekatere konservativne skupine (na Poljskem kar katoliška cerkev) pozivale k bojkotu trgovine. IKEA kljub temu še vedno posluje z dobičkom …

Written By
More from Uredništvo

KamAlaCard: Alice in Chocolateland

Klub Tiffany četrtek, 7. 11. 2013, ob 21h 7.11. 2013 se bo...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja