Homofobi popisali Cafe Open in hišo sodnice Zalar

opennew

opennewCafe Open je bil nocoj že tretjič ta teden tarča homofobičnih napadov. Dvakrat ta teden so neznanci ponoči v zid lokala zalučali molotovko, ki je ožgala zid, nocoj ponoči pa so lokal popisali z napisi »smrt pedrom« in »buška je buška peder!«. Enaki napisi so se pojavili tudi na zasebni hiši sodnice Zalar, ki je vodila postopek v primeru Cafe Open (lanskoletni napad med literarnim večerom). O vseh dogodkih je bilo obveščeno Ministrstvo za notranje zadeve in policija, ki zagotavlja, da bo poskrbela za visoko stopnjo varovanje vseh dogodkov, ki se bodo odvijali v času paradnega tedna in Parade ponosa. Policija meni, da so homofobični zapisi povezani z lanskoletnimi napadi na Cafe Open in da so napadalci izkoristili čas pred začetkom aktivnosti v okviru Tedna parade ponosa, saj vedo, da bodo vsi dogodki visoko varovani in takrat tovrstni izbruhi ne bodo možni. Strahopetni homofobični napadi seveda ne bodo ustavili prizadevanj za zagotavljanje človekovih pravic glbt-skupnosti.

Spomnimo, da je bil lokal Cafe Open, ki je »gej frendli« lokal, lansko leto v času paradnega tedna tarča najhujšega homofobičnega incidenta pri nas, ko je skupina osmih zamaskiranih mladih napadla lokal v času literarnega večera, v lokal vrgla žarečo baklo, pred lokalom pa fizično napadla gejevskega aktivista Mitjo Blažiča. Trije napadalci so bili nato na sodišču spoznani za krize storitve kaznivega dejanja spodbujanja sovraštva, nasilja in nestrpnosti in obsojeni na leto in šest mesecev zapora. V protest proti razsodbi sodišča so se organizirala neo-fašistična združenja, ki so protestirala pred sodiščem in v sporočilu za javnost zapisala, da so trije napadalci na Cafe Open za njih junaki in ne kriminalci.

Cafe Open je bil nato napaden še enkrat. Napad se je zgodil ponoči novembra 2009, ko so neznanci v lokal zalučali granitno kocko in razbili steklo na vratih.

openvelika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Written By
More from Uredništvo

Bo referendum temeljil na lažeh in zavajanju?

Medtem ko čakamo na odločitev Ustavnega sodišča glede referenduma o Družinskem zakoniku,...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja