Popisana hiša sodnice in predsednikova obsodba nasilja

zalar

zalarKot smo poročali že včeraj, so se homofobični napisi, ki so se pojavili na zunanji steni Cafeja Open, pojavili tudi na hiši sodnice Mojce Zalar Kocjančič, sicer partnerke pravosodnega ministra Aleša Zalarja (napisi na sliki). Sodnica Zalar je sodila v postopku proti trem napadalcem na Cafe Open in jih spoznala za krive javnega spodbujanja sovraštva, nasilja in nestrpnosti. Napadalci, stari od 18 do 22 let, so bili obsojeni na leto in pol zapora.

Napis na hiši sodnice (Buška je buška) ponovno kaže na nerazumevanje razlike med »gostilniškim pretepom« in napadom oziroma nasiljem iz sovraštva (t.i. hate crime). Slednji se seveda kaznuje bistveno strožje – in pomeni prav to, da »buška ni samo buška«, pač pa ti udarci pomenijo bistveno več: spodbujanje sovraštva, nasilja in nestrpnosti. Razveseljivo je, da to razliko razume predsednik države Danilo Türk, ki je v današnjem sporočilu za javnost ostro obsodil nove homofobične napade na Cafe Open.

zalar2Türk poudarja, da je vsakršno nasilje nesprejemljivo, »še zlasti kadar izraža nestrpnost do ljudi druge rase, narodnosti, etnične pripadnosti, veroizpovedi, spolne usmerjenosti ali katere koli druge osebne okoliščine«. Dodaja še, da »takšno dejanje nakazuje na poskus zastraševanja in maščevanja, ki je še posebej nevaren za normalno delovanje demokratične družbe in pravne države.«

Danilo Türk je prvi predsednik Republike Slovenije, ki je pristal na intervju za gejevsko in lezbično revijo. V novi številki revije Narobe, ki bo na spletu dostopna jutri (tiskana verzija pa na običajnih mestih, tudi v Cafeju Open), objavljamo pogovor z njim, v katerem predsednik ugotavlja, da v Sloveniji sicer dozorevamo za strpnost, vendar prepočasi.

Več:

Predsednikovo sporočilo za javnost >>>

Intervju s predsednikom Danilom Türkom v novi številki Narobe >>>

 

 

 

Izjava za javnost – Liberalna akademija:

Homofobne napade je treba vedno znova obsojati in tudi obsoditi

Na vztrajnost tistih, ki svoj prav v svoji nemoči nasilno dokazujejo nad istospolno usmerjenimi, je treba nenehno opozarjati in jo obsojati. Nov letošnji homofobni napad z molotovkami in drugimi sredstvi na lokal Cafe Open, celo dvakrat v enem tednu, kot tudi napad na sodnico, ki je vodila primer lanskoletnega napada na isti lokal, pa žal daje slutiti, da v Sloveniji obstaja peščica ljudi, ki je pripravljena svojo homofobnost izražati nenehno, z nezmanjšano intenzivnostjo, sistematično in v duhu maščevanja. To pa je situacija, v kateri moramo biti še bolj odločni v naši obsodbi nasilja in netolerance, hkrati pa se vprašati tudi po vzrokih zanju.

V Liberalni akademiji ne le obsojamo novo akcijo, ki ima lahko kar nekaj otipljive povezave s tistimi, ki so pred meseci v nemajhnem številu protestirali ob razsodbi pred sodiščem trem napadalcem v lanskem napadu na Cafe Open, temveč  vse javnosti, od politične, strokovne in tiste najširše pozivamo, da sovražnim izgredom nameni ustrezno pozornost in se do njih javno distancira. Prav tako upamo, da bodo organi pregona enako uspešno vodili postopke kot ob lanskem fizičnem nasilju nad gejevskimi aktivisti. Z vidika frekvence takega nasilja in nestrpnosti se namreč zdi, da smo v Sloveniji degradirali in da ob začetku tradicionalne manifestacije »Parade ponosa« lahko vedno znova z vedno večjo verjetnostjo pričakujemo nove izraze sovraštva, kar je zaskrbljujoče po sebi.

Written By
More from Uredništvo

Forum: Homofobija v šoli

Legebitra vas vabi na javni forum o sistematičnem molku o homoseksualnosti in...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja