Ob mednarodnem dnevu boja proti homofobiji, bifobiji in transfobiji

V nadaljevanju v celoti objavljamo izjavo Legebitre ob mednarodnem dnevu boja proti homofobiji, bifobiji in transfobiji.

Odločen NE širjenju sovraštva proti LGBT osebam

17. maja obeležujemo mednarodni dan boja proti homofobiji, transfobiji in bifobiji.

Homofobija, transfobija in bifobija so v naši družbi še vedno močno prisotne. LGBT (lezbijke, geji, biseksualne in transspolne osebe) osebe so pogostokrat tarča opazk na ulici, obsojanja, žaljivk. Medvrstniško nasilje v šolah je v porastu, LGBT-osebe so diskriminirane pri obravnavi v zdravstvenih ustanovah in drugih javnih institucijah, še vedno pa je prisotno tudi fizično nasilje nad LGBT-posameznicami_ki.

Z razmahom lažnih novic in potvarjanja dejstev smo tudi organizacije LGBT postale še pogostejša tarča sovražnosti s strani nasprotnic_kov človekovih pravic LGBT-oseb. Vse to z namenom, da se naša prizadevanja za večjo enakopravnost LGBT-oseb poskuša otežiti, da se nas diskreditira in da se v družbi širita strah in sovraštvo.

Čeprav smo pred nekaj leti govorile_i, da se stanje na področju sprejemanja LGBT-oseb izboljšuje, pa zadnje čase zaradi velikega zaradi velikega porasta spodbujanja k sovraštvu tega ne moremo več trditi. Spodbujanje sovraštva je prešlo tudi v nekatere strankarske programe in izjave nekaterih vidnih članic_ov političnih strank, civilnih iniciativ in nekaterih drugih oseb na pozicijah moči. Homofobija, bifobija in transfobija se vedno bolj neposredno izražajo in razširjajo v spletnih komentarjih in na socialnih omrežjih, kar se pogosto prestavlja tudi na ulico. Vse to pušča posledice na družbi, LGBT-osebah in še posebej na LGBT-mladih.

Letos mednarodni dan boja proti homofobiji, bifobiji in transfobiji obeležujemo v času, ko potekajo kampanje za volitve v Evropski parlament. Vse politične stranke, liste, kandidate_ke zato pozivamo, da se na pojave homofobije, transfobije  in bifobije odločno odzovejo in opozorijo na nedopustnost širjenja sovraštva proti LGBT-osebam, organizacijam in zagovornicam_kom človekovih pravic LGBT-oseb.

Tags from the story
Written By
More from Uredništvo

Številka 11

ŠTEVILKA 11 [Oktober 2009]   PDF verzija >>> [za ogled potrebuješ brezplačni...
Read More