Life Ball 2011 – Razprta krila tolerance!

ball

ballLife Ball, ki se vsako leto spomladi zgodi na Dunaju, je v boju proti virusu HIV in AIDS največja dobrodelna prireditev v Evropi in ena največjih na svetu. Letošnja prireditev je 21. maja praznovala 19. rojstni dan v stilu provokativnih podob, ki jim botruje skrajna energija, kreativnost in domišljija z enim samim namenom, to je dobrodelnost v smislu enakosti, spoštovanja in tolerance.

Life Ball z zbranimi sredstvi prinaša upanje za preživetje – letos predvsem azijskim otrokom, ki so že ob rojstvu okuženi z virusom HIV, sicer pa vsem, ki upajo na zdravila, ki bi omogočila preživetje in ponovno zdravje. AIDS namreč postaja družbena bolezen, ki s sabo nosi družbeno izključenost, margino, brezup, ki nobene družbe tega sveta ne pelje v boljšo prihodnost.

Idejni oče in organizator prireditve Gery Keszler je Life Ball pripeljal do neslutenih razsežnosti. Pred devetnajstimi leti je z nekaj aktivisti v boju proti AIDS-u in za enakopravnost istospolno usmerjenih organiziral prvo dobrodelno prireditev, ki je v tistem času delovala nezaslišano provokativno. Takrat se je prireditve udeležilo komaj sto somišljenikov, kreativcev in aktivistov. Za tisti čas prireditvi ni kazalo dobro … Devetnajst let pozneje pa je s podporo avstrijskih in tujih politikov, z mednarodno podporo poslovnih partnerjev, sponzorjev, predvsem pa s pomočjo Angelov Life Balla – posamezniki in posameznicami, ki Life Ball soustvarjajo iz dobrodelnih in altruističnih nagibov –  Life Ball postal prireditev svetovnih razsežnosti z najuglednejšimi gosti z vsega sveta – vendar je koncept in duh ostal isti:  Slavimo življenje!

Urbi et orbi: Ljubite se v svoji drugačnosti danes, juti, pojutrišnjem!

Vsak najmanjši dogodek na ogromni sceni pred Dunajskim rotovžem že devetnajst let nosi skoraj mitsko sporočilo: ljubite in spoštujte se v drugačnosti!

Life Ball vsako leto poteka v enem od arhaičnih simbolov zemlje, zraka, ognja in vode, letos v znamenju zraka, ki kakor HIV, ni viden. In v tem duhu so na ogromni sceni antični bogovi prepevali  hvalnice življenju. Ženska personifikacija papeža – papežinja Chris Lohner, sicer moderatorka ORF, je s pomočjo boginje Nike, Marsa in nadangelov ljubezni, darovala poslanico urbi et orbi, s sporočilom: Ljubite se, imejte se radi, spoštujte drugačnost, uživajte življenje danes, jutri, pojutrišnjem!

Debitanti ene največjih avstrijskih plesnih šol so po zgledu Opern Balla (Opernega plesa) zaplesali polonezo iz opere Rusalka Antonina Dvoraka. Simbolično sporočilo med stotimi plesnimi pari je v prvi vrsti poloneze zaznamoval edini istospolni par, s čimer so organizatorji hoteli poudariti, da je med okuženimi z virusom HIV le en sam odstotek homoseksualcev.

Eden najspektakularnejših delov Life Balla je vsakoletna modna revija, ki jo leto za letom na mega velikansko pisto postavijo svetovni modni kreatorji kot so Vivianne Westwood, ki se dosledno udeležuje vsakega  Life Balla, Jean Paul Gaultier, celotna družina Missoni in letos  tudi brata dvojčka Dean in Dan Caten, ki ustvarjata pod imenom Dsquared2. Njuni predvsem moški angeli so letos imeli rane in so zraven zlatih spodnjic dobili povoje. Lahko si zamislimo, da so to rane angelov, ki se borijo, da ne bi postali padli, temni angeli …

Revija je vedno mešanica najnovejših trendov, ki so vpeti v aktualni koncept prireditve, letos je bil to barok in obdobje Rimljanov. Svetovne prominence, kot so Kim Catral, Niki Lauda in letos Francisca von Habsburg, se za to priložnost prelevijo v manekene in se med najbolj zaželenimi top modeli, ki nič ne skrivajo svojih čudovitih teles, sprehodijo po rdeči pisti.

Še letošnji gostje: Brooke Shields, kot sodelujoča v programu, Bill Clinton, Michel Sidibé, Janet Jackson, Angela in Margherita Missoni, Vivienne Westwood, Tatjana Patitz, Thomas Gottschalk, Dagmar Koller, Tanya Shirley Bogner, preko video conference Kofi Annan, Lady Gaga in Kelly Rowland, Holly Johnson, ki je eden že dvajset let preživelih z virusom, Natasha Bedingfield, Natalia Kills …

Letošnjo prireditev, ki je potekala 21. maja, je še posebno zaznamovala trideseta obletnica, ko je Michael Gottlieb odkril in definiral virus HIV, že naslednji dan po prireditvi pa so se začele priprave na Life Ball 2112, za katerega lahko samo upamo, da se bo približal tudi deželici na tej strani Alp in bomo po zgledu tujih ministrov za zdravje na prireditvi zraven Bila Clintona ugledali še kakšen domač, poznan obraz, ki sicer pot na Operni ples brezkompromisno pozna. [Foto: © Life Ball 2011]

Valeria Munda

Več:

Uradna stran Life Ball >>>

ball2

ball3

ball4

 

Written By
More from Uredništvo

Spet homofobični napad sredi Ljubljane

Prejšnji teden se je v centru Ljubljane ponovno zgodil hud homofobični napad,...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja