Madžarska sprejela zakon o registriranem partnerstvu

 Včeraj, 20. aprila, so v madžarskem parlamentu potrdili novo verzijo zakona o registriranem partnerstvu, ki istospolnim parom podeljuje vse pravice, ki pripadajo poročenim parom, z izjemo dveh: ne morejo prevzeti priimka svojega partnerja in kot istospolni pari ne morejo posvojiti otrok.

Zakon o registriranem partnerstvu je madžarski parlament sprejel že v začetku lanskega leta, vendar ga je decembra, tik pred začetkom veljavnosti, razveljavilo ustavno sodišče. Stara verzija zakona je namreč omogočala registrirano partnerstvo tako za istospolne kot raznospolne pare, sodišče pa je menilo, da institut poroke za raznospolne pare zadošča.

Z včerajšnjim sprejetjem zakona o registriranem partnerstvu, ki sklenitev tovrstnega partnerstva omogoča le istospolnim parom, je Madžarska spet prva država v vzhodni Evropi, ki gejevskim in lezbičnim parom podeljuje največ pravic. Madžarska je namreč že leta 1996 kot prva država v vzhodni Evropi uvedla institut neregistriranega partnerstva, po katerem je po določenem času skupnega bivanja nekaj pravic pripadlo tudi istospolnim parom.

Written By
More from Uredništvo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja