Moškosti – predstavitev in diskusija

moskost

moskostŠKUC – Kulturni center Q (Klub Tiffany) vas vabi na predstavitev in diskusijo na temo moškosti v četrtek, 27. novembra 2014, ob 19h v Klub Tiffany.

Kako so prakse spolno zaznamovane in kdaj lahko govorimo o moških praksah?
Na kakšen način se moški podrejajo spolnemu redu in kako to definira njihova življenja?
Ali sodelujemo pri zatiranju marginaliziranih in na kakšen način?
Kako se prepletata »spol« in »razred« pri ustvarjanju hierarhij?
Kako razvijati skupnost, ki bi subverzivno preoblikovala odnose moči in hierarhizacijo posameznic_kov?

Na ta in podobna vprašanja bomo odgovarjali_e v predstavitvi osrednje teme diplomske naloge in diskusije na temo moškosti Slobodana Malića. Predavanje se bo osredotočalo predvsem na feministične vidike le-teh.

Slobodan Malić je študent sociologije in francistike na FF, ki sodeluje v organizaciji festivala Rdeče zore. Diplomsko delo z naslovom Hegemona moškost: soudeležba večine v praksah zatiranja je nastalo v okviru študija sociologije.

Moški študiji se v okviru študijev spola osredotočijo na položaj moških in tako definirajo koncept moškosti kot pluralne reprezentacije, ki so spremenljive skozi čas in prostor. Na podlagi različnih študij, diskusij in razprav se oblikuje koncept hegemone moškosti, sprva kot vzorec ravnanja, nato pa kot bolj kompleksna konfiguracija praks, ki legitimizira patriarhat in zagotavlja prevladujoč položaj moških nad ženskami, obenem pa tudi hierarhizira odnose med različnimi moškostmi. Prevlado in družbeni nadzor ohranja prek kulture, institucij in prepričevanj, zato večina podrejenih praks sodeluje pri ohranjanju hegemonije določene moškosti. Uveljavljena je s sodobnim spolnim redom, kapitalističnim gospodarstvom in kolonizacijo, katerih korenine segajo daleč v 16. stoletje. Spolno zaznamovane institucije družine, države, vojske, množičnega izobraževanja in informiranja pa vse do multinacionalnih korporacij vzdržujejo in preoblikujejo določene hegemone prakse. Zato je koncept hegemone moškosti našel mesto v različnih poljih raziskovanja s ciljem odpravljanja razlik v moči med moškimi in ženskami ter različnimi moškostmi.

Vabljeni_e.

Za podrobnejši vpogled v tematiko priporočamo v branje diplomsko nalogo. Dobite jo lahko, če pišete na naš mail kulturnicenterq@gmail.com.
Dogodek podpira Mestna občina Ljubljana.

Written By
More from Uredništvo

Nobelovi nagrajenki in nagrajenca za LGBTI pravice

Štirje dobitniki Nobelove nagrade za mir, južnoafriški nadškof Desmod Tutu, iranska aktivistka...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja