Okrogla obletnica (30.!) Festivala LGBT filma

FGLF 2014 copy

Festival, ki se v Slovenski kinoteki slovesno začne v soboto, 29. 11., s filmoma Božja napaka in Modro in ne toliko rožnato, ob trideseti obletnici beleži nekaj novosti. Najstarejši LGBT filmski festival v Evropi (začetki segajo v leto 1984, ko ga je prvič gostila galerija Škuc pod nazivom Magnus, festival za socializacijo homoseksualnosti) tako med drugim spreminja svoj uradni naziv iz Festivala gejevskega in lezbičnega filma v Festival LGBT filma, saj se letos med drugim osredotoča tudi na tematiko transspolnosti in queer gibanja.

Letos je kljub okrogli obletnici obseg festivala manjši, saj so bile pozne večerne projekcije malo obiskane, zato so se organizatorji odločili za dva predvajalna termina dnevno, ob čemer je najpoznejši večerni termin na vrsti že ob 21. uri. Uvajajo tudi filmsko rubriko Promocija branja, kjer boste obiskovalci deležni leposlovnih knjižnih darov, v povezavi s katerimi je bil film posnet, je povedal selektor Brane Mozetič.

Festival LGBT filma v svoji 30. izdaji vključuje 23 celovečercev in 15 kratkih filmov iz več kot 20 držav. Selektorji in selektorke so na tiskovni konferenci predstavili dokumentarne filme, na prvem mestu švicarski film Krog, igrani dokumentarec o Zürichu v petdesetih letih dvajsetega stoletja, dokumentarni film o transspolni seksualni delavki Julija, ki je nastal v nemško-litvanski koprodukciji in čigar režiserka, ki ima tudi sama transspolno izkušnjo, je film snemala 10 let.

Izpostavili so tudi ameriški dokumentarec The Dog o aktivistu, ki je v 70-ih letih oropal brooklynsko banko in v njej zadržal talce in talke, da bi ljubimcu plačal spremembo spola (po isti zgodbi je nastal tudi film Pasje popoldne (1975) z Alom Pacinom v glavni vlogi), in dokumentarni film o queerovsko in prijetno nevarni Kate Bornstein, kot obeta napovednik, »poliamorni in S/M translezbi, aktivistki, dramatičarki in igralki«.

Kot je povedala Suzana Tratnik, bosta na festivalu predvajana tudi dva prvenca režiserk Sigrid Andree P. Bernardo in Desiree Akhavan, filipinski Zadnji Anitin čačača, komična drama z otroško debitantko v glavni vlogi, ki napoveduje tudi večer s festivalskimi gostjami, ustvarjalkami filma, in ameriški film Primerno vedenje o nerazkriti iranski biseksualki v Brooklynu, ki naj bi ga nekateri primerjali tudi z uspešno HBO-jevo serijo Girls.

Med bizarne komedije bi lahko uvrstili dva neodvisna ameriška filma, Kdo se boji Vagine Woolf?, v katerem glavna junakinja (ki jo igra režiserka Anna Margarita Albelo) preživlja ustvarjalno krizo, in Hude sramne lasulje, izviren komentar na družbene spremembe. Izjemen vizualni presežek naj bi ponujal film Rojeni za letenje o plesalki in koreografinji Elizabeth Streb.

V program je vključen portugalski film o problematiki okužbe z virusom HIV in hepatitisom C In zdaj? Spomni me. Brazilski film Danes bi se vrnil sam obravnava tudi problematiko telesne nezmožnosti, saj večkrat nagrajena festivalska uspešnica pripoveduje zgodbo o slepem dečku, ki se zaljubi v novinca v razredu. Festival gosti tudi prvi ne-nizkoproračunski film Bruca LaBruca Gerontofilija o gejevskem paru 80-letnika in 18-letnika. Film Eastern Boys govori o seksualnem delu v Franciji, v kateri se znajdejo vzhodnoevropski fantje. Film naj bi bil primerljiv s francoskim novim valom v 1960-ih letih.

Na otvoritvi festivala LGBT filma bo podeljena nagrada za kratki film, ob zaključku festivala pa bodo organizatorji podelili dve nagradi Rožnati zmaj, pri čemer eno izbere festivalska ekipa, drugega prejemnika pa določi publika z glasovanjem po projekcijah.

Letos festival poleg ogleda filmov za namene promocije branja ponuja tudi brezplačne izvode v slovenščino prevedenih leposlovnih del založbe Škuc ob ogledu filmov Devica sikarijev, Morje, Violette, In zdaj? Spomni me. Med igranimi filmi so selektorji in selektorke izpostavili tri nizozemske, mladinska filma Fantje (gejevski) in Poletje (lezbični) ter film Matterhorn, tragikomedijo o prijateljstvu in ljubezni med izjemnim posebnežem in rutine polnim samcem. Kot rezultat festivalskega razpisa za kratke filme z LGBT vsebino bodo predvajali tudi 4 slovenske kratke filme. Spremljevalni program poteka v Caféju Kolaž s filmoma Devica sikarijev in Morje, v Tiffanyju pa bodo predvajali off-off-program, filma Fuk drugače XXY in Mondo Homo: študijo francoske gejevske pornografije v 70-ih.

Ob otvoritvi vabljeni v Kinoteko na zabavo s koktejli pod pokroviteljstvom venezuelskega veleposlaništva.

Sorodne objave:
Tags from the story
More from Jedrt Maležič

Rožnati zmaji utrnili 30. Festival LGBT filma

Trideseta izdaja Festivala LGBT filma, ki sovpada s tridesetletno navzočnostjo LGBT-gibanja pri...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja