Naj lgbt-zgodbe leta 2011

2011

2011Britanski spletni portal PinkNews.co.uk, ki pokriva lgbt-tematike iz celotnega sveta, je ob koncu letošnjega leta pripravil lestvico desetih najodmevnejših lgbt-zgodb. Za lgbt-populacijo je bilo leto 2011 v marsičem prelomno. Medtem ko so ponekod storili uspešne korake naprej v boju proti diskriminaciji lgbt-oseb, so nekatere države svojo homofobijo še poglobile.

10.

V malezijskem Terengganu so 66 malezijskih šolarjev poslali v posebne tečaje, da bi tako preprečili njihovo homoseksualnost. Učitelji so fante, stare med 13 in 17 let, obtožili »feminilnega obnašanja«.

9.

Anton Hysen je postal prvi autiran nogometaš. Njegova izjava za javnost se je glasila: »Sem nogometaš. In sem gej. Če nastopam kot nogometaš, potem menim, da ni pomembno, če so mi všeč punce ali fantje.«

8.

Lezbični par reši 40 mladostnikov v morilskem pohodu Adersa Breivika. Ko sta Teril Hansen in Hege Dalen zaslišali zvoke strelov, sta se s čolnom odpravili proti otoku Utoya. Svojo reševalno akcijo sta pogumno ponovili več kot štirikrat.

7.

Avstralska delavska stranka je podprla odpravo diskriminacije na področju lgbt-porok. Kljub temu pa situacija za lgbt-osebe v Avstraliji ostaja nespremenjena, saj izenačitvi heteroseksualnih in istospolnih porok nasprotujejo mnogi, med drugim tudi premierka Julia Gilliard.

6.

Elio Di Rupo, ki je javno odkrit gejevski politik, postane predsednik belgijske vlade.

5.

Gej Robert Biedron in transseksualka Anna Grodzka postaneta poslanca na Poljskem.

4.

Paul Evans Aidoo, minister zahodne regije v Gani, je državnim organom ukazal, naj pred sodišče privedejo lgbt-osebe. Za javno razkrivanje lgbt-oseb in njihovo predajo oblastem so zadolženi vsi državljani.

3.

250.000 ljudi je podpisalo peticijo proti zakonu, ki bi v Sankt Peterburgu prepovedal javno govorjenje o homoseksualnosti. Zakon vsakršno govorjenje o homoseksualnosti označuje za promocijo homoseksualnosti in jo kaznuje na enak način kot promocijo pedofilije.

2.

Britanska vlada je sporočila, da bo prenehala pomagati tistim državam, ki ne spoštujejo lgbt-pravic. Ta novica je bila negativno sprejeta v državah, ki teh pravic ne spoštujejo, še posebej pa v Gani, Ugandi in Zimbabveju, kjer homoseksualnost velja za »zahodnjaški produkt«. Hkrati se je okrepil strah, da bodo zaradi te britanske grožnje, lgbt-osebe postale grešni kozli za znižanja mednarodnih pomoči.

1.

Odbor za človekove pravice pri Združenih narodih je izdal resolucijo, s katero prvič v zgodovini poziva k univerzalnemu spoštovanju lgbt-pravic. Prav tako so izdali prvo poročilo, ki dokumentira zlorabe lgbt-oseb in diskriminatorno zakonodajo po vsem svetu, temu pa so dodali predloge za izboljšanje obstoječega stanja.

Priredil Mihael Topolovec

Written By
More from Uredništvo

Mavrično kuhanje, prijazno življenju

Pred kratim sta Kamala in Katarina Čuk izdali kuharsko knjigo »Okusite svoje...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja