Nasilje nad ženskami 25 let pozneje

Nasilje nad zenskami - 25 let pozneje

Nasilje nad zenskami - 25 let poznejeCafe Kolaž, Gornji trg 15

25. 11. ob 20h

Druženje ob mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami s predavanjem Polone Černič in z nastopom feminističnega pevskega zbora Z’borke

Predavanje: 
Odnos do nasilja nad ženskami je premosorazmeren s položajem žensk v družbi. Najhujše oblike zatiranja žensk so od nekdaj povezane s sfero zasebnosti, s patriarhalno družino. Skrivajo se za družbenim konstruktom kot je tradicija, pripisanimi družbenospolnimi vlogami ter se opravičujejo z neozaveščenimi ideološko pogojenimi praksami. Neoliberalna kapitalistična družbena ureditev je ženske navidezno potisnila v večjo enakopravnost, v delno ali popolno ekonomsko odvisnost v obliki fleksibilnejših oblik zaposlitev za določen čas, s skrajšanim ali polovičnim delovnim časom. Na trgu delovne sile so še posebej izpostavljene mlajše ženske, ki so obenem v obdobju vstopanja v partnerske/družinske odnose, tudi nasilne. Eden izmed dejavnikov za uspešen izstop žensk iz nasilnih odnosov pa je ravno njihova ekonomska in bivanjska neodvisnost. Na polju navidezno večje enakopravnosti smo tako priča retradicionalizaciji položaja žensk in repatriarhalizaciji družbe, kar ženske potiska v finančno, čustveno in fizično podrejen položaj. 

25. obletnica nastanka prve nevladne organizacije s področja nasilja nad ženskami in otroki v Sloveniji, ki jo obeležujemo v letu 2014, se zdi dobra priložnost za pregled stanja na tem področju. Kje smo danes v primerjavi z letom 1989? Kakšen je položaj žensk v Sloveniji? Kakšna je vloga socialne države in ženskih nevladnih organizacij? Koliko političnega je še ostalo v boju za osebno? Pa tudi kakšni so stereotipi in dejstva o nasilju, kakšne so posledice nasilja nad ženskami v partnerskih odnosih, zakaj o nasilju molčimo in zakaj ženske vztrajajo v nasilnem odnosu – to so teme, ki jih bomo poskušali osvetliti. 

Polona Černič je sociologinja in dolgoletna članica ter prostovoljka ene izmed ženskih nevladnih organizacij s področja nasilja nad ženskami in otroki. 

Predavanju bo sledil nastop feminističnega pevskega zbora Z’borke. 

Druženje bo potekalo 25. novembra, na Mednarodnega dan boja proti nasilju nad ženskami. 

Vljudno vabljene/i!

Written By
More from Uredništvo

Legebitrina izjava za javnost

Aleš Primc in kompanija, ki danes z mejli zasuva najrazličnejše naslove –...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja