Napad neonacistov_k na Metelkovo

V noči s sobote na nedeljo (27.–28. avgust 2016) je bila AKC Metelkova Mesto tarča napada organizirane skupine približno 20 neonacistk_ov. Ti so na prisotne na Metelkovi  med vzklikanjem fašističnih parol začele_i metati kamenje, steklenice in petarde, nato pa so pobegnile_i. Pri tem so poškodovale_i več oseb, ena oseba je morala zaradi poškodbe glave v bolnišnico. Uporabnice_ki AKC Metelkova so pri tem krtiične_i do dela policije, saj je po njihovem poročanju nasilno nastopila tako do tistih, ki so naključne mimoidoče branile_i pred nasiljem neonacistk_ov, kot tudi do poškodovank_cev.

Uporabnice_ki napad neonacistk_ov razumejo kot »nadaljevanje politike izrednih razmer in strahu, s katero oblast med ljudi vnaša razdor in sovraštvo, medtem ko v ozadju pod pretvezo varčevanja in kriznega menedžmenta nemoteno pustoši družbo.« Kritične_i so do politike aktualne vlade, ki je kot odgovor na stiske begunk_cev na Balkanski poti postavila bodečo žico in v ustvarila ozračje, v katerem so neonacisti_ke zgolj ulični odraz tovrstne politike. V izjavi za javnost so zapisale_i še, da je sovraštvo postalo legitimno, tarča pa vse_i, ki se nočejo pokoriti enoumju izključevalne in klavstrofobične politike.

Spomnile_i so, da je napad na Metelkovo že tretji napad na avtonomne prostore v zadnjem letu. Najprej so neonacisti_ke s svastikami in molotovkami udarile_i po Sokolskem domu v Novem mestu. Tam so namreč zbirale_i hrano in obleko za begunke_ce. Junija pa so udarile_i še po Avtonomni tovarni Rog v Ljubljani, kjer so uporabnice_ki in podpornice_ki branili avtonomijo prostorov pred rušanjem. Uporabnice_ki Avtonomne tovarne Rog pa so spomnile_i še na neonacistični shod februarja letos na Trgu republike v Ljubljani in pohod pred azilni dom na Kotnikovi ulici.

Uporabnice_ki Metelkove so Izpostavile_i tudi, da so se tovrstni napadi dogajali že prej, tudi na Metelkovo, in spomnile_i na napad na Cafe Open leta 2009, s čimer je bila napadena skupnost LGBT. Uporabnice_ki Avtonomne Tovarne Rog pa dodajajo, da je fizičnih in verbalnih napadov s strani rasističnih in neonacističnih skupin na avtonomne prostore v Sloveniji in Evropi je vedno več.

Oboji menijo, da ni naključje, da je bila Metelkova napadena na isti dan, ko je bil na Trgu republike v Ljubljani rasistični shod proti begunkam_cem. Rogovke_ci namreč poročajo, da jim je v soboto popoldne manjša skupina neonacistk_ov med mimohodom zagrozila z napadom na Tovarno Rog, kamor pa se po agresiji na AKC Metelkova niso vrnile_i.

»Jasno je, da avtonomni in drugi odprti prostori, ki so v poplavi vedno bolj gentrificiranega mesta in represivne policije še zadnji otoki svobode in kreativnega izražanja, predstavljajo simbol boja za svet radikalne enakosti onkraj kapitalizma in drugih oblik zatiranja,« so ob tem zapisale_i uporabnice_ki AKC Metelkova.

Rogovke_ci pa, da se v »slovenski družbi se vse bolj normalizira sovražni govor in naraščajoče nasilje različnih desničarskih skupin, ki se skrivajo za domoljubno retoriko, potvarjanjem zgodovinskih dejstev ter poveličevanjem lastne kulture, tradicije in navad napram “nečistemu in neevropskemu” Drugemu. Njihovo hujskanje je uperjeno proti begunkam_cem in migrantkam_om, verskim, etničnim, spolnim in drugim manjšinam. Pri svojih sovražnostih se sklicujejo na svobodo govora, ob tem pa je njihov namen utišanje vseh, ki jih vsakodnevno omejujejo rasistične evropske in državne migracijske politike, nacionalizmi in druge oblike zatiranja.«

Zavedajo se, da bi bile_i tarča sobotnega napada lahko tudi uporabnice_ki Tovarne Rog in izražajo solidarnost z napadenimi in poškodovanimi posameznicami_ki AKC Metelkova. »Odpor in pogum metelkovske skupnosti sta jasen opomin, da je naš skupen boj za svobodo in enakost močnejši od poskusov ustrahovanja desničarskih agresork_jev.«

Uporabnice_ki AKC Metelkova pozivajo, da se vprašamo, v kakšnem mestu in družbi hočemo živeti. Bomo neonacistom_kam prepustili naše ulice, ali bomo jasno pokazali, da je naše mesto antifašistično mesto, kjer za sovraštvo in nasilje ni prostora? Menijo namreč, da nas pred nasiljem, ki se napaja v najbolj uničujočih ideologijah, ne bodo zaščitili nobena policija, varnostnice_ki, politične stranke, župani_je ali zakoni proti ekstremizmu. »Te procese lahko ustavimo le mi sami, z odločnim NE nacionalizmu, sovraštvu, rasizmu, izključevanju in strahu. In to povsod, kjer se družimo, ustvarjamo, živimo, delamo, študiramo.«

Metelkova mesto letos obeležuje 23. obletnico delovanja. Med 9. in 10. septembrom se nam obeta pester program. Z obiskom dogodkov lahko podprete vse uporabnice_ke AKC Metelkova in z njimi gradite odprto, solidarno in avtonomno mesto.

Viri:

Izjava uporabnic_kov AKC Metelkova Mesto

Izjava uporabnic_kov Avtonomne Tovarne Rog

Program 23. obletnice AKC Metelkova Mesto

Tags from the story
Written By
More from Eva Gračanin

Začenja se 29. Festival gejevskega in lezbičnega filma

Letošnji, že 29. Festival gejevskega in lezbičnega filma (FGLF) se bo začel...
Read More