Začenja se 29. Festival gejevskega in lezbičnega filma

fglf 2013

Letošnji, že 29. Festival gejevskega in lezbičnega filma (FGLF) se bo začel v soboto, 23. novembra, z otvoritvenim perfromansom Cybercissy and BayBjane ter projekcijo dveh filmov: nemškega kratkega igranega glasbenega filma Cold Star in iranske drame Zrcalo v zrcalu. Od 23. novembra do 1. decembra bodo v Ljubljani, Mariboru, Celju, Kopru in na Ptuju predvajali 25 dolgih in 20 kratkih filmov iz 20 različnih držav.

Letošnja novost FGLF-ja so rožnati zmaji. Po vzoru mnogih filmskih festivalov bodo na najstarejšem festivalu lezbičnega in gejevskega filma v Evropi nagradili dva najboljša filma. Enega rožnatega zmaja bo podelila publika, drugega pa selektorska ekipa. Dobitnika nagrad bosta razglašena v soboto, 30. novembra po projekciji jugoslovanske celovečerne drame Františka Čapa iz leta 1959 Vrata ostajajo odprta. Projekcija filma bo potekala v počastitev stoletnice Čapovega rojstva.

Pred podelitvijo bodo gostili tudi filmskega kritika in strokovnjaka za homoerotiko v jugoslovanskem filmu Nebojšo Jovanovića, ki bo spregovoril o queerovskem branju Čapovih filmov.

Tudi nekatere preostale projekcije bodo obiskale gostje in gosti, predvsem režiserke in režiserji ter igralke in igralci.

Po nedeljski (24. november) projekciji bo tako potekal pogovor z že omenjenima performerjema Cybercissy in BayBjane ter režiserjem Timom Leinhardom, ki je režiral dokumentarni film Ena nič ena, v katerem sta glavna junaka prav Cybercissy in BayBjane.

Po projekciji enega izmed številnih filmov iz Vzhoda, Yoshiko in Yuriko, ki govori o silovitem ljubezenskem razmerju med urednico Yoshiko Yuasa in pisateljico Yuriko Miyamoto v 20. letih 20. stoletja na Japonskem, bo potekal tudi pogovor z režiserko filma Sachi Hamano in scenaristom Yamazakijem Kuninorijem.

Švicarski film, eden od filmov iz  žanra LGBTIQ družinskih filmov, Rosie govori o družini uspešnega gejevskega pisatelja, predvsem njegovi ostareli in trmoglavi mami Rosie ter nerazrešeni preteklosti pokojnega očeta. Mamo Rosie je odigrala nemška igralka Sibylle Brunner, ki bo skupaj z režiserjem Marcelom Gislerjem gostja pogovora po projekciji.

S projekcijo kratkega igranega filma Tovariši iz leta 1964 (sobota, 30. november) se bodo spomnili maja preminulega Vojka Duletiča, enega zadnjih velikanov slovenskega avtorskega filma.

V OFF programu, ki se bo odvijal v četrtek, 21. novembra  in v nedeljo, 1. decembra, bodo predvajani trije dokumentarni filmi: iz Velike Britanije Moja pošast in jaz, iz Nemčije And You Belong in iz ZDA Jaz sem Divine. Po projekciji prvega dokumentarnega filma bo predstavljen tudi prevod avtobiografije Jeanette Winterson Zakaj bi bila srečna, če si lahko normalna?. Avtobiografijo je prevedla Suzana Tratnik.

Organizator festivala je Društvo ŠKUC, soorganizatorji pa Slovenska kinoteka, Gimnazija Ptuj, CID Ptuj, Kino Metropol, DIH, Mladinski kulturni center, Društvo prijateljev zmernega napredka in Kino udarnik.

Več o programu festivala na www.ljudmila.org/siqrd/fglf

 

Written By
More from Eva Gračanin

Kristjani in kristjanke za pravice lgbt-oseb

V ZDA so se zganili kristjani in kristjanke. Po zgledu projekta It...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja