NK Olimpija obžaluje homofobični incident

nko

nkoOsem nevladnih organizacij se je odzvalo na transparent »Za družino, stop gay paradi«, ki ga je navijaška skupina Green Dragons razvila na tekmi med Nogometnim klubom Olimpijo in Triglavom v Stožicah. V protestnem pismu Nogometnemu klubu Olimpija in Nogometni zvezi Slovenije so pozvale k obsodbi spodbujanja sovraštva, nasilja in nestrpnosti. Na njihov poziv se je odzval NK Olimpija in v odprtem pismu poudaril, da se zavzema za »medsebojno spoštovanje« in »sožitje med ljudmi vseh ver, ras, nacionalnosti in spolnih usmeritev.« Prizadetim so se opravičili za omenjeni transparent in dodali, da bodo v prihodnje tudi skozi dialog z navijaško skupino Green Dragons naredili vse, da preprečijo ponovitev podobnih dejanj.

Na protestno pismo so se včeraj (6. 6. 2011) odzvali tudi pri Nogometni zvezi Slovenije in jedrnato zapisali tole: “Za transparent do danes nismo vedeli, bomo pa seveda nemudoma pozvali vse klube 1. SNL, naj svoje navijače opozorijo, naj prenehajo z vzbujanjem kakršnegakoli sovraštva, razdora ali nestrpnosti ter jih hkrati opozorijo na posledice tovrstnega ravnanja.”

Spodaj v celoti objavljamo najprej protestno pismo nevladnih organizacij, potem pa še odgovor Nogometnega kluba Olimpija.

Poziv k obsodbi spodbujanja sovraštva, nasilja in nestrpnosti na nedeljski nogometni tekmi med NK Olimpija in Triglav v Stožicah

Spoštovani,

v nedeljo, 29. maja 2011, so na tekmi zadnjega kola Prve lige med NK Olimpija in Triglav v Stožicah navijači ljubljanskih Green Dragonsov razvili transparent z napisom “Za družino, stop gay paradi.”

Podpisane nevladne organizacije opozarjamo, da je napis »stop gay paradi« moč interpretirati kot poziv k nasilju, uperjenemu proti udeleženkam in udeležencem prireditev Tedna Parade ponosa, ki se je začel v soboto, 28. maja. To pa je v skadu z 297. členom Kazenskega zakonika, ki govori o javnem spodbujanju sovraštva, nasilja ali nestrpnosti, kaznivo dejanje: »Kdor javno spodbuja ali razpihuje narodnostno, rasno, versko ali drugo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, ali spodbuja k drugi neenakopravnosti zaradi telesnih ali duševnih pomanjkljivosti ali spolne usmerjenosti, se kaznuje z zaporom do dveh let.«

Naša zaskrbljenost je toliko bolj utemeljena, saj so bili napadalci na lokal Cafe Open (25. junija 2009), ko je 9 zamaskiranih moških z gorečimi navijaškimi baklami, palicami in kamenjem napadlo udeleženke in udeležence literarnega večera, ki je potekal v okviru Tedna Parade ponosa 2009, prav člani navijaške skupine Green Dragons (Sodba v imenu ljudstva Okrožnega sodišča v Ljubljani, št. III. 5357/2010, z dne 10. 3. 2010). Tudi ostali napadi na Cafe Open in hišo sodnice v letih 2010 in 2011 nosijo matrico Green Dragonsov.

Zaradi zagotovitve varnosti udeleženk in udeležencev letošnjega Tedna Parade ponosa vas pozivamo, da se do javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti s strani navijaške skupine Green Dragons javno opredelite in jih pozovete k takojšnji zaustavitvi vseh tovrstnih aktivnosti.

Spomnimo, da Evropska nogometna zveza (UEFA ) že več let podpira program FARE – z nogometom proti rasizmu v Evropi (Football Against Racism in Europe), ki se zavzema za odpravo vsakršne oblike nasilja in diskriminacije v nogometu, med drugim tudi homofobije. V program FARE je vključena tudi Slovenija.

Prav tako je UEFA nedavno podprla Dan nogometa proti homofobiji (Fotball v. homophobia) ali, kot je povedal William Gaillard, svetovalec predsednika UEFA Michela Platinija:

»Pri UEFA z velikim veseljem podpiramo dogodek ‘Z nogometom proti homofobiji’, ki se bo zgodil ta vikend /19. februarja 2011/. Verjamemo, da morajo biti načela enakosti močno vključena v vse, kar zadeva nogomet . V našem športu in igri naj ne bo prostora za kakršnokoli diskriminacijo. Prek partnerstva z mrežo FARE in Evropsko gejevsko-lezbično športno zvezo aktivno prispevamo k boju proti diskriminatornim praksam in obnašanju. Tudi v prihodnosti bomo naredili vse, kar je v naši moči, ter aktivno podprli vse pobude za ozaveščanje in izobraževanje proti diskriminaciji.«

Da podpora UEFA v boju proti homofobiji ni samo deklarativna, so izkazali z obsodbo predsednika hrvaške nogometne zveze Vlatka Markovića (25. maja 2011) z 10.000 EUR globe zaradi homofobnih izjav v medijih.

Podpisane nevladne organizacije ne nasprotujemo izrekanju mnenj na športnih/nogometnih tekmah, nasprotujemo pa vsebinam, ki javno spodbujajo sovraštvo, nasilje in nestrpnost. Svoboda govora namreč ni absolutna pravica.

Prepričani smo, da tudi Nogometni klub Olimpija podpira prizadevanja UEFA proti homofobiji in vsakršni diskriminaciji in da se boste zato na nedeljske dogodke v Stožicah primerno odzvali ter navijaško skupino Green Dragons in ostale pozvali k takojšnji zaustavitvi vseh sovražnih aktivnosti.

S spoštovanjem!

Društvo Parada ponosa, Petra Salaj

kampanja Za vse družine!, Mitja Blažič

Zavod za kulturo raznolikosti Open, dr. Barbara Rajgelj

Športno društvo Out in Slovenija, Andrej Pišl

DIC Legebitra, Simon Maljevac

DIH, Andrej Habjan

Škuc LL, dr. Tatjana Greif

Društvo HeteroHomo Naveza, Vasja Simić

Odgovor Nogometnega kluba Olimpija

Pri NK Olimpija Ljubljana se še kako dobro zavedamo pomena strpnosti in enakosti v moderni družbi in obsojamo vsakršne pozive k nasilju, sovraštvu in nestrpnosti na nogometnih stadionih v Sloveniji, Evropi in po svetu. Želimo izpostaviti pomembnost izkoreninjenja vseh oblik diskriminacije na nivoju profesionalnega, polprofesionalnega in amaterskega športa. Naša družba mora delovati na temeljih medsebojnega spoštovanja in mora težiti k sožitju med ljudmi vseh ver, ras, nacionalnosti in spolnih usmeritev.

Podpiramo in pozdravljamo prizadevanja in aktivno udejstvovanje Evropske nogometne zveze na tem področju. Prepričani smo, da lahko načrtno delo in izobraževanje ogromno pripomoreta k izločevanju posameznikov, ki želijo širiti nestrpnost, javno spodbujajo k nasilju in ne kažejo spoštovanja do drugače mislečih. Potrebno je okrepiti ozaveščenost okolice glede tovrstne problematike in izkoristiti medijsko privlačnost in vsesplošno priljubljenost nogometa v korist promocije akcij, ki se bojujejo proti vsem oblikam širjenja sovraštva in promocije nasilja v naši družbi.

Posledično obžalujemo in obsojamo neljubi dogodek s tekme 36. kroga slovenske nogometne lige v nedeljo, 29. maja 2011, na stadionu Stožice med NK Olimpijo in Triglavom iz Kranja. Ker je navijaška skupina Green Dragons na omenjenem srečanju razvila transparent z napisom “Za družino, stop gay paradi”, so se na nas obrnile ogorčene nevladne organizacije Društvo Parada ponosa, Kampanja Za vse družine!, Zavod za kulturo raznolikosti Open, Športno društvo Out in Slovenija, DIC Legebitra, DIH, Škuc LL in Društvo HeteroHomo Naveza, ki se jim, kot tudi vsem ostalim morebiti prizadetim v tem primeru, ob tej priložnosti kot organizator prireditve opravičujemo.

Poudarjamo, da bomo v prihodnje tudi skozi dialog z našo navijaško skupino Green Dragons naredili vse, da preprečimo ponovitev podobnih dejanj. Ob tej priložnosti želimo poudariti našo podporo vsakršnim akcijam in kampanjam, ki promovirajo sožitje v družbi in se borijo proti rasizmu, homofobiji, nacionalizmu in verski nestrpnosti.

Več:

Odziv ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal >>>

 

Written By
More from Uredništvo

Delavnica Z(a)jebimo spol II

ŠKUC – Kulturni center Q (Klub Tiffany) vas vabi v četrtek, 19.9.2013,...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja