Združeni narodi sprejeli zgodovinsko resolucijo o glbt

Svet ZN za človekove pravice je danes sprejel zgodovinsko resolucijo, ki zahteva enake pravice za vse, ne glede na spol ali spolno usmeritev. Resolucija pomeni velik napredek na področju pravic istospolno usmerjenih, so ji pa ostro nasprotovale afriške in arabske države. Resolucijo je sicer vložila Južnoafriška republika, v 47-članskem svetu pa so jo sprejeli s tesno večino 23 glasov proti 19, tri države so se glasovanja vzdržale. Resolucijo so podprle ZDA, članice Evropske unije in države Latinske Amerike.

Glasovanje je sledilo burni razpravi, med katero so afriške države Južnoafriško republiko obtožile, da se je ločila od svoje regije in se pridružila zahodnim državam. V imenu Organizacije islamske konference ji je ostro nasprotoval tudi Pakistan, poročajo tuje tiskovne agencije. Kot je v imenu držav afriške skupine ocenila Nigerija, je Južnoafriška republika, ko znotraj skupine o resoluciji niso dosegli soglasja, to vložila brez ostalih držav skupine, s tem pa je prekinila tradicijo. Pakistan pa je v imenu Organizacije islamske konference izrazil globoko zaskrbljenost, da je cilj resolucije sprožiti razpravo o zelo spornih pojmih glede spolne usmeritve.

Na drugi strani so resolucijo med drugim pozdravile ZDA in aktivisti za pravice istospolno usmerjenih. Predstavnik Amnesty International pri svetu v Ženevi Peter Splinter je že pred glasovanjem ocenil, da ima resolucija velik pomen za geje, lezbijke in biseksualce v njihovem boju za polno uživanje človekovih pravic. Po podatkih Amnesty International je homoseksualnost še vedno nezakonita v 76 državah. Južnoafriška republika je ob predložitvi resolucije poudarila, da nihče ne bi smel biti predmet diskriminacije ali nasilja zaradi spola ali spolne usmeritve. Poudarila je tudi, da cilj resolucije ni državam vsiljevati vrednot, temveč želijo z njo le vzpodbuditi dialog.

Resolucija sicer navaja, da se vsi ljudje rodijo svobodni in enakopravni in da je vsakdo brez vsakršnega razlikovanja upravičen do pravic in svoboščin. Predvideva tudi izvedbo študije o diskriminatornih zakonih in nasilju proti posameznikom zaradi njihove spolne identitete ali spolne usmeritve. (vir: Društvo Legebitra)

Written By
More from Uredništvo

Novice od tam

Homoporoke.uk Konec decembra je Združeno kraljestvo obeležilo prvo obletnico možnosti sklenitve istospolnih...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja