Novice od tam

Homoporoke.uk

Elton John

Konec decembra je Združeno kraljestvo obeležilo prvo obletnico možnosti sklenitve istospolnih porok (ki se zaradi očitno še vedno prisotnega strahu pred poimenovanjem nepoimenljivega ne imenujejo poroke ampak civilno partnerstvo, čeprav so pravice izenačene s heteroseksualnimi porokami). Med pripravo zakona je vlada ocenila, da bo do leta 2010 v takšna partnerstva stopilo okrog 22.000 parov, že kmalu pa se je pokazalo, da je zakonodajalec zanimanje izjemno podcenil: svoje partnerstvo je namreč že v prvem letu registriralo več kot 15.500 parov, med njimi jih je nekaj seveda izstopalo – sir Elton John takoj ob začetku veljave zakona, kasneje tudi minister v Blairovi vladi Ben Bradshaw, decembra pa še Matt Lucas (Little Britain). Tudi Adam in Ian iz legendarne radijske limonade The Archers, ki sebe imenuje “vsakdanja pripoved o podeželskih ljudeh”, sta se zavozlala. Četrtina vseh partnerstev je bila sklenjena v Londonu, gejevskih je bilo trikrat več kot lezbičnih, v začetku pa je bil izrazit t.i. “sivi val” partnerjev starih 50 let ali več, ki so želeli legalizirati svoje dolgotrajne zveze. Še celo Graham Norton se je nekoliko raznežil: če je včasih sklenitvam istospolnih porok nasprotoval in trdil, da je bistvo homoseksualnosti ravno v tem, da vse počneš drugače kot drugi, zdaj pravi, da je o poroki pripravljen premisliti, če bi nastopile prave okoliščine – čeprav si še zmeraj ne zna predstavljati, kakšne bi te okoliščine morale biti.

 

Mehičani nenaklonjeni istospolnim porokam

Mestni svet Mexico Cityja je sprejel lokalni zakon, ki istospolnim partnerjem od letošnjega marca omogoča sklenitev civilnega partnerstva. V celotni državi pa so raziskave javnega mnenja pokazale, da 61 odstotkov ljudi nasprotuje ustavnemu dopolnilu, ki bi dovolil istospolne poroke, 41 odstotkov Mehičanov pa nasprotuje zakonu, ki bi istospolnim parom dal vsaj nekaj pravic, ki jih imajo heterospolni pari.

 

Dolar za virtualno lučko

Farmacevtska družba Bristol-Myers Squibb podari en dolar ameriški organizaciji National AIDS Fund za vsakega posameznika, ki obišče njihovo internetno stran in prižge »virtualno lučko.« Stran je obiskalo že 1,791,926 posameznikov. Prižgite lučko!

 

Hockeny

David Hockney: Življenje, ljubezen, umetnost

Med 12. oktobrom 2006 in 21. januarjem 2007 je londonska Narodna portretna galerija pripravila pregledno razstavo 150 portretov enega najslavnejših sodobnih slikarjev Davida Hockneyja (rojen 1937 v Bradfordu v Angliji), ki je ponudila vpogled v petdesetletno umetnikovo ustvarjanje. Hockney pravi, da ga je oče naučil najpomembnejše lekcije v življenju: nikoli se ne oziraj na to, kaj mislijo sosedje. In najbrž ima to neposredno povezavo z njegovim uspehom. Med velikani sodobne umetnosti pa je zatrdno eden najpomembnejših, ki detabuizirajo ekspliciten (homo)erotičen pogled na moško telo, prikazujejo spolno svobodo, čutnost, a tudi gejevske pare v umirjenem, domačem okolju. Na sliki je Portret umetnika: bazen z dvema figurama (Hockney, 1971).

 

Denar za žrtve Francovega režima

Španski pravosodni minister je predlagal, da bi homoseksualci, ki jih je Francov režim mučil, zapiral ali drugače zlorabljal, v kratkem dobili odškodnine: enkratni znesek €12.000 in mesečno rento €800. Francovska diktatura je homoseksualce razumela kot nevarnost za pravega, macho španskega moškega, med njenimi zgodnjimi žrtvami pa je bil tudi pesnik in dramatik Federico Garcia Lorca.

 

Abbe Piere

Umrl Abbé Pierre

V Parizu je 22. januarja letos umrl priljubljeni francoski duhovnik abbé Pierre (Henri Grouès), ustanovitelj mednarodne skupnosti Emmaus, ki pokroviteljsko dobrodelnost razume kot moralno uničujočo tako za revne kot za bogate. Revni si morajo sami zagotoviti preživetje in s tem samozaupanje, za bogate pa ni dovolj le občasno čiščenje vesti z dobrodelnimi darovi. Verjel je, da duhovno zraste iz fizičnega: “Če se borim za svoj kruh, je to nemara materializem, če pa se borim za kruh drugih, to pomeni začetek duhovnosti.” Znotraj katoliške Cerkve pa je abbé Pierre nasprotoval njenim naukom o kontracepciji, homoseksualnosti, istospolnim zvezam in celibatu. Glede Cerkvenega stališča do hiv/aids preventive je pomenljiv njegov stavek: “Vsakdo, ki noče uporabiti kondoma, je svinja.”

 

Dobrodošle nove članice EU!

Jesenska raziskava Evrobarometra med članicami EU je pokazala velike razlike pri odnosu do homoseksualnosti. Štiriinštirideset odstotkov vprašanih odobrava istospolne poroke, podpora pa se giblje od 82% na Nizozemskem, 71% na Švedskem in 69% na Danskem do 11% v Romuniji. Slovenija je na 15. mestu z 31%; na dnu lestvice so pred Romunijo še Grčija (15%), Ciper (14%) in Latvija (12%).

 

Še ena Busheva zadrega

Busheva administracija se je znašla v novi zagati. Medtem ko javno nasprotujejo homoseksualnim porokam in podpirajo ustavne spremembe, ki bi prepovedale poroko med istospolnimi pari, je Mary Cheney, hčerka ameriškega podpredsednika Dicka Cheneya zanosila in namerava svojega otroka vzgajati skupaj s svojo dolgoletno partnerko Heather Poe. Bush se zato ob »neprijetnih« vprašanjih novinarjev izmika z dvoumnimi izjavami, kot je tista, da otrok sicer potrebuje očeta in mater, da pa je vsako življenje sveto in da si vsak otrok, ki pride na svet, zasluži ljubezen. Škoda, da Mary Cheney ne želi javno agitirati za pravice gejev in lezbijk in da ne komentira politike Bele hiše, ki homoseksualcem ni naklonjena. A tišina in »ne-govor« je prav tako politično dejanje, ki ima svoje (politične) posledice.

 

Ravensbruck

Prisilna prostitucija za odvračanje od homoseksualnost

Razstava v taborišču Ravensbrück (do 15. septembra 2007) odpira eno bolj prezrtih poglavij nacističnega terorja: prisilno prostitucijo zapornic (na sliki spomenik zapornicam iz Ravensbrücka). Med 300 in 400 zapornic je bilo med letoma 1942 in 1945 prisiljenih v spolne odnose z zaporniki desetih taborišč, kjer so v posebnih celicah morale sprejeti 8 moških na dan, med vikendi tudi do 40. Dvajsetminutni spolni odnos je moral potekati leže, pod nadzorom stražarjev. Ideja je bila Himmlerjeva, z njo pa je moške želel spodbujati k večji produktivnosti in ustaviti širjenje homoseksualnosti v izključno moških taboriščih. Poleg tega so homoseksualce, ki so bili zaprti, silili v spolne odnose s “prostitutkami”, lezbijke pa v prostitucijo, oboje zato, da bi jih “spreobrnili”.

 

Barbie

Barbika je lezbijka

Italijanska poslanca vladajoče levo-sredinske vlade Bruno Mellano in Donatella Porretti sva na tradicionalno božično razstavo, ki jo vsako leto prireja italijanski parlament, namestila dve plastični barbiki, ki naj bi simbolizirali homoseksualne partnerske zveze. S tem sta želela promovirati svoj predlog zakona o legalizaciji istospolnih partnerskih zvez. Italija namreč ostaja ena od redkih evropskih držav, ki na tem področju nimajo zakonodaje, niti tako slabe, kot jo imamo v Sloveniji. Razstavni eksponat so takoj napadli krščanski demokrati in ga označili za napad na vse verujoče v Italiji. Barbiki so zato odstranili iz razstave.

 

George Michael

George Michael: Flawless, še vedno

Decembra 2006 je George Michael v Londonu zaključil svojo prvo turnejo po več kot poldrugem desetletju. Evropsko serijo koncertov je začel 23. septembra v Barceloni in je bila velik uspeh tako pri kritikih kot pri občudovalcih. Publika na koncertih je bila mešana in večinoma navdušena nad izvedenim cvetoberom pesmi, ki so segale od Whama do današnjih dni. Istočasno je izšel tudi album z največjimi uspešnicami Twenty-Five. Čeprav je bilo leto 2006 za Georgea v nekaterih pogledih bolj kot ne annus horribilis, mu grejo vse pohvale za njegovo pokončnost, predvsem pa za brezsramno držo, ki ne naseda tabloidnim in malomeščanskim zahtevam po opravičevanju. Baby, I’m your man!

 

 

Dorinov drugi korak

Dorino Manzin, eden od najbolj izpostavljenih gejevskih aktivistov na Hrvaškem, je izstopil iz organizacije »Iskorak«. Meni, da so bile v gejevskem in lezbičnem aktivizmu narejene »kardinalne napake«, ki jih je zakrivil tudi Iskorak in zato ne želi biti več del te zgodbe. Hkrati je osnoval novo gejevsko in lezbično organizacijo »Drugi korak«, konec januarja pa je oznanil še, da bo kmalu postal očka.

 

Pet Shop Boys

Pet Shop Boys: Več kot le lep obraz

Narodna portretna galerija (London) je ob dvajsetletnici prvega albuma Pet Shop Boys ter ob izidu devetega studijskega albuma in obsežne monografije Pet Shop Boys Catalogue od 30. oktobra 2006 do 4. marca 2007 na ogled postavila mini razstavo portretov in naslovnic albumov, ki je bila posvečena podobi ter nenehni vizualni reinvenciji dueta od realizma pa vse do računalniških fantazij.

 

Prva gejevska zmaga na sodišču na Češkem

40-letni češki gej Sidor, ki je po poklicu maser, je dobil sodbo zoper neko počitniško središče zaradi diskriminacije na osnovi spolne usmerjenosti. Sidor je bil prisiljen dati odpoved zaradi direktorjevih ustrahovanj. Ta je trdil, da bo Sidor »med masiranjem malce preveč potipal naše goste.« Okrožno sodišče v Fridek-Mistecku mu je prisodilo odškodnino v višini 2.500 eurov. Kdo danes masira goste, ni znano.

 

gg

Gilbert & George: Velika retrospektiva

Do 7. maja bo v londonski galeriji Tate na ogled retrospektiva del Gilberta in Georgea, zagonetnega in priljubljenega para – umetniško in zasebno -, ki sta v svojih delih precej družbeno angažirana. Pravita celo, da se ničesar ne lotita, dokler ne uvidita moralnega razloga za to. Obenem pa opozarjata na homofobijo v domnevno liberalnem in bohemskem svetu umetnosti, ki je po njunem mnenju še celo manj toleranten od povprečnega človeka. Na sliki je poster Gilberta in Georgea iz galerije Anthony d’Offay (1984).

 

Lezbična poroka v zaporu

Prva lezibčna poroka v zaporu se je zgodila v Kanadi v mestu Edmonton. Mala ceremonija je potekala pod budnim očesom čuvajev. Kjub temu, da imajo istospolni pari enake pravice kot heteroseksualni, sta morali mladoporočenki preživeti poročno noč v ločenih celicah. Takšno pravilo velja v kanadskih zaporih.

 

Nogomet in homoseksualnost

Dva nemška nogometaša sta v intervjuju za nemško revijo Rund Magazine razkrila svojo zgodbo o skritem homoseksualnem življenju. Svoje prave identitete nista razkrila. Prvi je sicer poročen, drugi ima dolgoletno prijateljico, ki ga spremlja na vseh prireditvah. Poročeni v prostem času »prijateljuje« s svojim otroškim prijateljem. Oba se strinjata, da bi njuno razkritje pomenilo konec kariere. Nemška nogometna zveza pa kljub temu meni, da ni potrebno sprejeti posebnih določil proti homofobiji v nogometu.

Baletka

Gospod-baletka

Tale gospod-baletka z naslovnice prve številke Narobe je krasil elektronsko novoletno voščilnico ene od norveških nevladnih organizacij. Pa ne gre za gejevsko organizacijo. “Reform”je združenje, ki se zavzema za večje vključevanje moških v skrbstvene aktivnosti (skrb za otroke, za starejše, ki so pomoči potrebni in podobno), kar je še vedno prepogosto zgolj in samo naloga, ki jo morajo opravljati ženske. Ampak kakšno lekcijo o enakopravnosti med spoloma in o problemih patriarhalne kulture so pa prav gotovo dobili tudi pri GLBT gibanju.

 

 

 

Novice od tam so pripravili Andrej Zavrl, Simon Maljevac in Roman Kuhar.
Tags from the story
Written By
More from Uredništvo

Burleska: umetnost slačenja

Evropska prestolnica kulture Maribor je ponovno prizorišče gledališko-plesnega žanra, ki razkriva raznolika...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja