Mavrična Evropa 2015: enakost LBGTI-oseb v Evropi

rainbow map 2015

 

Organizacija ILGA– Europe je ob prihajajočem Mednarodnem dnevu boja proti homofobiji, transfobiji in bifobiji, ki ga obeležujemo 17. maja, objavila poročilo Mavrična Evropa 2015 in osvežen mavrični zemljevid. Glede na izsledke poročila so vdanost, predano vodenje in vidni začetniki in vidne začetnice enakosti nujno potrebne sestavine za napredek na področju enakosti LGBTI-oseb v Evropi.

Paulo Côrte-Real, eden od vodilnih predstavnikov organizacije ILGA-Europe, je ob izidu poročila povedal, da smo bili priča zgodovinskemu napredku nekaterih držav, medtem ko so druge države na področju enakosti stagnirale. Po njegovem mnenju je bilo pri državah, v katerih se je stanje na področju enakosti izboljšalo, ključnega pomena trdno vodenje političnih figur ter aktivističnih voditeljic in voditeljev v številnih izzivih.

Na kratko o mavričnem zemljevidu

Za enkrat še nobena evropska država ni dosegla 100 % enakosti, ta se v povprečju giblje okoli 42 %. Najbolj izstopa Malta, ki se je prebila na 3. mesto s 77 % enakostjo in s tem izboljšala svoj lanskoletni rezultat za kar osem mest. Osnova za napredek Malte na mavričnem zemljevidu je bil velik napredek pravne in ustavne ureditve v državi v preteklem letu. Na repu zemljevida se je znašel Azerbajdžan (5 % enakost), ki mu sledita Rusija (8 % enakost) in Armenija (9 % enakost).

Letno poročilo

V obdobju enega leta, od 1. 1. 2014 do 31. 12. 2014, so se pojavile številne spremembe, tako v pozitivnem kot tudi negativnem smislu. Opazne spremembe so se zgodile na področju pripoznanja človekovih pravic transspolnim in osebam z interseksualnimi stanji, še posebej na Danskem, Malti, v Andaluziji (Španija) in na Nizozemskem. Prav tako je bilo opaziti večjo izpostavljenost zagovornic in zagovornikov skupnosti LGBTI npr. na Poljskem, v Turčiji in Latviji ter ne nazadnje v Avstriji z uspehom Conchite Wurst, ki je zmagala na izboru za pesem Evrovizije.

Napredek je opazen tudi na področju enakopravnosti zakonskih zvez, in sicer na Finskem, v Angliji, Walesu, na Škotskem in v Estoniji. Žal pa napredek ni bil univerzalen, saj so se na Slovaškem in v Makedoniji pojavile kampanje za omejitev definicije zakonske zveze. Okrepile so se tudi nekatere opozicije enakosti LGBTI-oseb v obliki retorike nasprotovanja enakosti, kot so bile kampanje s protihomoseksualnimi teorijami ali protizahodnimi sporočili, ki jih je razširila Evroazijska unija in so se razširile daleč preko meja teh držav.

»Uvrstitev« Slovenije

Slovenija je letos dosegla 32 % na lestvici enakosti, kar je nekoliko manj kot lani (35 %), v poročilu pa so predstavljeni predvsem napredki in tudi nekateri negativni dogodki na področju enakosti.

Poročilo izpostavlja, da je Slovenija v lanskem letu prvič v zgodovini odobrila azil osebi, ki je bila v matični državi preganjana zaradi svoje spolne usmerjenosti. Izpostavili so tudi razveljavitev obsodbe posameznikov, ki so leta 2009 izvedli napad na Cafe Open in LGBT-aktivista ter napad na udeleženca oz. udeleženko v okviru lanskoletnega Tedna parade ponosa v Mariboru. Omenili so tudi Mestno občino Ljubljana, ki je prejela certifikat »LGBT prijazno«. Na družinskem področju so izpostavili predlog zakona za enakopravnost zakonske zveze ter predlog Združene levice za spremembo in razširitev definicije zakonske zveze, da bi vključevala vse pare, ne glede na njihov spol.

Nevladni organizaciji Legebitra, Slovensko seksološko društvo in transfeministična iniciativa TransAkcija so organizirale nacionalno konferenco na temo težav, s katerimi se srečujejo transspolne osebe, pri čemer je bil poudarek na pravnem priznanju spola. V okviru predvolilnih kampanj na državnozborskih volitvah je civilna iniciativa Volitve 2014 – LGBT politične stranke pozvala k zaobljubi, da bodo spoštovale pravice LGBT-oseb, ki jo je podpisalo osem političnih strank, preostale pa so iz različnih razlogov sodelovanje zavrnile. Na področju lokalnih volitev poročilo izpostavlja kandidatko za županjo Mestne občine Ljubljana, aktivistko za pravice LGBT-oseb in žensk Natašo Sukič, v okviru državnih volitev pa kandidata na listi Zavezništva Alenke Bratušek, prav tako LGBT-aktivista Miho Lobnika.

Na področju spolnih in reproduktivnih pravic poročilo izpostavlja vlogo, naslovljeno na Ustavno sodišče za spremembo Zakona o zdravljenju neplodnosti in postopkih oploditve z biomedicinsko pomočjo, ki tovrstnih posegov ne dovoljuje samskim ženskam.

Podrobnejši pregled ugotovitev organizacije ILGA-Europe je na voljo v javno objavljenem poročilu, ki ga lahko vsi in vse zainteresirane preberete na spletni strani organizacije. Veseli smo vsakršnih napredkov na področju enakosti LGBTI-oseb, prav tako pa upamo, da se bomo vse in vsi potrudili, da bomo lahko v poročilu prihodnje leto brali še več o napredkih na tem področju.

Viri:
Tags from the story
More from Urška Balažic

Izgredi na paradi ponosa v Kijevu

Pred kratkim je v glavnem mestu Ukrajine, Kijevu potekala parada ponosa, ki...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja