Konec prepovedi darovanja krvi za MSM? Niti ne …

blood -330

Ameriška Uprava za hrano in zdravila (FDA) je v torek, 12. maja ,objavila že v lanskem letu napovedan nov predlog smernic za zmanjšanje tveganja prenosa HIV-a s krvjo in krvnimi preparati. Eno od priporočil po novem omogoča darovanje krvi moškim, ki imajo spolne odnose z moškimi (MSM), in na ta način ukinja dosmrtno prepoved darovanja krvi za to skupino. V skladu z novimi pravili bodo kri lahko darovali tisti MSM, ki v zadnjem letu pred nameravanim darovanjem ne bodo imeli spolnih odnosov z drugimi moškimi.

Predlog so kot korak v pravo smer pozdravili predstavniki in predstavnice politike in civilne družbe, a je po prepričanju mnogih od njih ta korak še vedno premajhen, saj onemogoča darovanje krvi MSM v monogamnih skupnostih brez tveganja za okužbo s HIV-om, ne postavlja pa nobenih prepovedi za spolno aktivne heteroseksualne osebe. Nezadovoljstvo z napovedanim predlogom so že izrazili pri nekaterih LGBT in HIV organizacijah, kjer so mnenja, da bi morali ustreznost posameznih darovalcev presojati glede na njihove spolne prakse in stopnjo tveganja, ne pa spolno usmerjenost, saj se na ta način zgolj širita strah in stigmatizacija gejev in biseksualcev.

Prepoved darovanja krvi za MSM so v ZDA uvedli leta 1985, ko je bila diagnostika HIV-a še v povojih, sodobni testi pa lahko virus zaznajo že devet dni po okužbi. V Sloveniji smo sicer do sedaj imeli zgolj en primer prenosa HIV-a s transfuzijo, pa še do tega primera je prišlo pred uvedbo testiranja darovane krvi v začetku leta 1986.

Vir:
Tags from the story
Written By
More from Mitja Ćosić

Prelomna odločitev sodišča: Diskriminacija oseb s hivom pri dostopu do zdravstvenih storitev ni dopustna

Pred je kratkim prišlo do pomembnega mejnika na področju pravnega varstva oseb,...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja