»Veš, da te ne bom pustil, skupaj bova šla skoz’ to«

AIDS 

Zgodba, ki jo pripovedujem, se je pred časom odvila v moji ordinaciji. Pripovedujem jo z Mihovim dovoljenjem (in s spremenjenimi imeni). 

Miha je 21-letni študent, ki se je aprila oglasil v ordinaciji zaradi operativne odstranitve obsežnih kondilomov (bradavic) zadnjika. Prvič jih je opazil pred dvema mesecema, ko so ga začeli srbeti.

V iskrenem pogovoru o spolnosti in spolnih praksah mi je zaupal, da je imel le nekaj moških partnerjev in en sam nezaščiten receptivni analni spolni odnos. Zgodil se je junija lani, ko ga je družinski znanec, pri katerem je stanoval v času študija, omamil, nato pa posilil. Posilstva ni prijavil. Zgodbo je zaupal le svojemu fantu Andreju, s katerim sta skupaj dober mesec in pol.

V začetku novembra, dobre tri mesece po posilstvu, se je testiral na HIV. Upošteval je priporočeno »okno« 6 tednov do 3 mesece, ko protitelesa proti HIV še niso prisotna. Izvid je bil negativen. Od takrat naprej ni imel nobenih spolnih odnosov, niti s svojim sedanjim fantom. Slednje so preprečili kondilomi. Aprila se je za HIV testiral še Andrej. Tudi ta test je bil negativen …

Kondilomi so anogenitalne bradavice. Te so takšne kot bradavice drugje po telesu, le da so mehkejše in bolj gladke. Povzročajo jih humani virusi papiloma (HPV). Ker zaradi trenja ob spolnem odnosu lahko zakrvavijo, povečajo možnost prenosa okužbe HIV. Nekateri HPV lahko povzročajo tudi rak zadnjika, penisa, vulve in materničnega vratu.

Mihu sem predlagal, da mu pred operacijo kondilomov odvzameva kri. Tako sva lahko ponovno preverila morebitno okužbo s HIV, pa tudi morebitno prebolevanje sifilisa in okužbo s hepatitisom. Kondilomi se namreč pogosto pojavijo pri okuženih z virusom HIV, v zelo podobni obliki pa tudi pri sifilisu. Okužbo s hepatitisom sva preverila zaradi tega, ker se s hepatitisom lažje okužiš kot s HIV. Vsekakor je omenjene preiskave bolje opraviti dvakrat kot nikoli. Med operacijo sem mu odvzel še bris danke, žrela in sečnice, da bi preveril morebitno okužbo s klamidijo in gonorejo. Odvzel sem mu tudi analno citologijo in analni bris za določitev vrste HPV.

Izvide preiskav sem dobil šele teden po operaciji. Miha je bil HIV pozitiven. Poleg tega je imel še gonorejo v danki. Izkazalo se je, da je bil ponoven test na HIV pametna odločitev. Trimesečno »okno« za določitev protiteles proti HIV je namreč izjemoma lahko tudi prekratko. Pojav kondilomov pa je sploh znak, da se je potrebno ponovno testirati, saj se ti pogosto pojavijo pri okužbi s HIV. Miha je bil pred operacijo pri svoji izbrani zdravnici, ki ga je poslala k gastroenterologu, ta pa k dermatologinji, ki ga je poslala k meni, kirurgu proktologu. Pred tem mu je testirala kri, a le za sifilis. Žal mnogi zdravniki še vedno preredko pomislijo na okužbo s HIV, zato na to možnost lahko opozoriš tudi sam. Ker sva z Mihom pravočasno odkrila HIV, sva tako preprečila, da bi Miha po operaciji kondilomov s HIV okužil Andreja. Hkrati pa je to omogočilo tudi nadzorovanje okužbe HIV in pravočasno zdravljenje.. Obstajajo tudi druge spolno prenosljive bolezni (na primer gonoreja in klamidija), ki jih krvne preiskave ne dokažejo, saj jih praviloma dokazujemo z brisom, a te bolezni vseeno povečajo možnost okužbe s HIV oziroma možnost prenosa virusa HIV na partnerja. Sluznica, okužena s klamidijo, gonorejo ali podobnimi boleznimi, je namreč bolj prepustna za prehod virusa HIV v kri pri nezaščitenem spolnem odnosu. Pri tistih, ki so že okuženi z virusom HIV, pa druge spolno prenosljive bolezni dodatno oslabijo imunski sistem, če jih ne zdravimo. V primeru nezaščitenega spolnega odnosa je zato smiselno opraviti vse krvne preiskave (HIV, sifilis, hepatitis B) in brise (gonoreja, klamidija), in ne le testiranja na HIV, pa še tega je smiselno čez nekaj mesecev ponoviti.

Priznam, Mihu sem težko povedal, da je HIV pozitiven. Bil je v šoku. Prvi test je bil vendarle negativen. Iskal sem spodbudne besede. HIV še ne pomeni bolezni, možno ga je obvladovati … A to so dejstva, ki jih človek verjetno ne sliši, ko zgublja tla pod nogami. Vprašal sem ga, če naj pokličem Andreja, ki ga je čakal v čakalnici, in če mu namerava povedati. Prikimal je. Mihu so potem samo še nemo polzele solze po licih … Ko je  Andrej vstopil, je presekal trenutke popolne tišine. Objel ga je in rekel: »Veš, da te ne bom pustil, skupaj bova šla skoz’ to«. 

Miha je potreboval več kot pol leta, da si je opomogel od posilstva. Nato pa se je vsa bolečina povrnila v še hujši obliki. V pogovoru z Mihom in Andrejem smo se strinjali, da bo Mihov svet potrebno zgraditi na novo in Andrej je s svojim odzivom položil čvrst temelj za to. 

Pred odhodom sem jima ponudil svojo telefonsko številko. Če me bosta slučajno potrebovala. Naslednji večer sem dobil Mihov SMS: »Najprej iz srca hvala za vse, kar ste zame storili do sedaj. Čaka me težka pot, vendar če v nekaj ne vložiš truda, tistega ne ceniš. Potreboval vas bom še naprej. Več kot je pomočnikov, večja je možnost za uspeh …«

 

Skupina za samopomoč okuženih gejev

V Sloveniji deluje internetna mreža HIV pozitivnih gejev. Namenjena je izmenjavi informacij, izkušenj, medsebojni pomoči ali samo klepetu. Oblikovala se je tudi skupina za samopomoč: člani se dobivamo enkrat na dva tedna, organizirajo obiske podobnih skupin ali taborov v tujini, predavanja, pogovore … vse to seveda brezplačno. Konec letošnjega avgusta se bodo udeležili poletnega tabora na Češkem, odprto pa imajo tudi SOS linijo za nujne pogovore in nasvete. Če bi se jim rad pridružil, vprašaj svojega zdravnika na Infekcijski kliniki za kontakt.

 Priročnik o spolno prenosljivih boleznih

Društvo informacijski center Legebitra je izdalo Priročnik o spolno prenosljivih boleznih, ki sta ga pripravila dr. Boštjan Mlakar in Simon Maljevac. Priročnik na poljuden in razumljiv način prikazuje najpogostejše virusne in bakterijske spolno prenosljive bolezni, glivične okužbne spolovil in zadnjika ter druge spolno prenosljive okužbe. V drugem delu priročnika avtorja plastično prikažeta različne spolne tehnike in pokažeta, na kaj moramo biti pozorni pri različnih spolnih tehnikah, da bi zmanjšali ali ukinili možnost okužbe s spolno prenosljivimi boleznimi.

Priročnik lahko dobite na info točkah, v GLBT organizacijah in na internetu: www.drustvo-legebitra.si.

Tags from the story
More from Boštjan Mlakar

Ko upadejo lica na obrazu

AIDS Vsi, ki so se kdaj soočali z odvečnimi kilogrami in so...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja