HIV preventiva in zdravljenje sta v Združenem Kraljestvu dostopna vsem

10365878 801816423192084 7767686290674507812 n

V četrtek, 12. 6. 2014, smo na DIC Legebitra v okviru Četrtkovih dialogov gostili dr. Johna Saundersa, specialista za področje HIV/aidsa in spolno prenosljivih okužb (SPO) iz londonske bolnišnice St. Bartholomew`s. Pogovor z njim je vodil Miha Lobnik, univ. dipl. soc.

V prvem delu popoldneva je John Saunders predstavil širšo sliko okužbe z virusom HIV v Združenem Kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske. Predstavil je specifike Londona in posameznih mestnih predelov z razvito gejevsko sceno. Opisal je tradicionalna sporočila preventivnih programov boja proti širjenju okužb z virusom HIV in jih primerjal z današnjimi sporočili preventivntive. V ospredje je postavil zdravljenje kot trenutno najbolj učinkovito preventivno metodo. Predstavil je homonegativnost oziroma kulturne in socialne faktorje, ki vplivajo na vzpostavljanje in ohranjanje stigme homoseksualnosti, ki ima pomemben vpliv tudi na širjenje virusa HIV. Na koncu je spregovoril še o znanstvenih raziskavah in praktičnih medicinskih izkušnjah glede PEP (postekspozicijska profilaksa) in PrEP (predekspozicijska profilaksa) kot možnostih za preprečevanje okužb s HIV pri moških, ki imajo spolne odnose (tudi) z moškimi (MSM).

Po podatkih iz leta 2012 je bilo v Združenem Kraljestvu z virusom HIV okuženih 98.400 oseb. Od teh je slaba polovica (41.000) okuženih MSM. Večino (47 %) od novo odkritih okužb so predstavljale pozne diagnoze okužbe z virusom HIV. Statistika kaže, da eden od petih okuženih ne pozna svojega serostatusa. Prav te osebe pa so odgovorne za dobršen del novih okužb z virusom HIV med britanskim prebivalstvom.

Največ okužb med MSM je v Londonu, manj pa v drugih delih države. Tudi znotraj samega Londona obstajajo specifična območja, kjer je število okužb dvakrat večje kot v drugih delih mesta. V zadnjih letih poleg povečanega števila okužb z virusom HIV medicinski delavci zaznavajo tudi povečan delež odkritih drugih SPO. Po mnenju Saundersa pa ti podatki nujno ne pomenijo, da se je število slednjih povečalo, temveč da se je povečalo tudi število tistih posameznikov, ki se testirajo. Kljub temu je opozoril, da raziskave kažejo, da okužba z virusom HIV pogosto nastopa hkrati z nekaterimi drugimi SPO.

Gost je opozoril na fenomen chemsex-a oziroma spolne aktivnosti pod vplivom drog. V Združenem kraljestvu je v tem kontekstu najbolj popularna kombinacija GHB/GBL-ja, mefedrona in metamfetamina. Priljubljena je tudi kombinacija ketamina in kokaina. Vedno bolj pa se med MSM uveljavlja tudi slamming oziroma injiciranje drog. Saunders je kot problem izpostavil sočasno večdnevno uživanje drog v kombinaciji z zdravili za HIV. Odpira se vprašanje, kako se telo v takih pogojih odziva na zdravila. Pogosto se tudi zgodi, da HIV-pozitiven posameznik v času omamljenosti pozabi vzeti zdravila.

Saunders je predstavil PEP, ki je smiseln do 72 ur po tveganem spolnem odnosu. Njegovo učinkovitost vsaj delno potrjujejo posamezne raziskave in primeri. Kljub temu pa je gost poudaril, da PEP okužbe ne preprečuje v celoti. Uspešen je v približno 90 % primerov. Poudaril je tudi široko dostopnost do PEP-a, za katerega ni potrebna napotnica, prejemnik pa ne potrebuje zdravstvenega zavarovanja, saj je brezplačen, tudi za tuje državljane. Glede PrEP-a pa je predstavil tri raziskave. Pri eni od teh, študiji PROUD, kot zdravnik sodeluje tudi sam.

V drugem delu popoldneva je sledila diskusija med gostom, moderatorjem in udeleženci. Med slednjimi je bil tudi prof. dr. Janez Tomažič, ki je z gostom razvil zanimivo debato. John Saunders je predstavil britansko ureditev testiranja za HIV in druge SPO – testiranja so brezplačna, možna pa so na številnih mestih po vsej državi, in sicer med ponedeljkom in petkom med 9.00 in 17.00 uro, med vikendi in v večernih urah pa tudi na urgenci. Za testiranje posameznik ne potrebuje napotnice osebnega zdravnika. Do največjega števila tveganih spolnih vedenj prihaja med vikendi. Dlje kot posameznik odlaša s testom oziroma z obiskom zdravnika, večja je verjetnost, da se za testiranje sploh ne bo odločil. Prav neoviran dostop do testiranja je po mnenju gosta izredno pomemben, če želimo zajeziti okužbo z virusom HIV in drugimi SPO.

PrEP je predstavil v okviru lastnih izkušenj pri raziskavi PROUD. Gre za pilotno študijo, v kateri sodeluje 30 odraslih oseb, rojenih moškega spola, ki vsaj občasno prakticirajo nezaščitene spolne odnose kot receptivni partnerji. Udeleženci raziskave prejemajo zdravilo Truvada, ki jih ščiti pred okužbo z virusom HIV. Izsledki kažejo, da redna uporaba zdravila, v nasprotju z neredno, ponuja večjo možnost zaščite pred okužbo. Raziskavo trenutno poskušajo razširiti na več tisoč udeležencev. Poleg uspešnosti zaščite pred okužbo z virusom HIV, raziskovalce zanima še, kakšne so možnosti za razvoj virusa, ki je odporen na Truvado, kakšni so stranski učinki zdravila, kako uporaba zdravila vpliva na bolj tvegano spolno vedenje, redkejšo uporabo kondoma, povečanje možnosti za druge SPO, itd. Čeprav je bil gost navdušen nad možnostmi, ki jih ponuja PrEP, je bil kot znanstvenik obenem tudi zadržan do prehitrih sklepanj na podlagi majhnega števila znanstvenih izsledkov. Zagovarjal je razumno in postopno spreminjanje praks na področju preventive. Raziskava je pokazala še en zanimiv aspekt: tudi posamezniki, ki PrEP uporabljajo kot aktivno zaščito proti okužbi z virusom HIV, doživljajo stigmatizacijo in zavračanje. Saunders je to razložil kot rezultat razširjene (ponotranjene) homofobije in dejstva, da je vprašanje virusa HIV povezano z izrazito družbeno stigmo.

Saunders je predstavil načine testiranja za virus HIV in druge SPO, ki jih izvajajo v Združenem kraljestvu in ki jih v Sloveniji v praksi ne poznamo. Prvi primer je bil testirni paket, ki obstaja v treh različicah, in sicer za MSM, heteroseksualne moške in za ženske. Njihova vsebina se sicer nekoliko razlikuje, v splošnem pa vsebujejo pripomočke za odvzem vzorcev (oralno, rektalno in urin) za testiranje prisotnosti virusa HIV, gonoreje, sifilisa in klamidije. Posameznik vzorce odvzame v varnem okolju, najpogosteje doma, potem pa jih zapakira v priloženo kuverto in jih pošlje na testiranje v laboratorij. Kasneje je prek tekstovnega sporočila obveščen o rezultatih testiranja. Saunders je na kratko predstavil tudi opcije za samostojno testiranje na okužbo z virusom HIV in potrdil, da gre za zanesljivo in uporabno tehnologijo. Poudaril je, da mora sistem posameznikom, ki so HIV pozitivni ali ki jih skrbi okužba z virusom HIV, ponuditi tudi podporno telefonsko linijo za vsa vprašanja.

Tanja Kovačič

Tags from the story
Written By
More from Uredništvo

Nemčija kot prva evropska država uvedla možnost “nedoločenega” spola na rojstnih listih

Od prvega novembra letos imajo starši možnost, da po rojstvu svojih otrok...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja