Začetek javne razprave o predlogu Zakona o partnerski skupnosti

ZIPS

Ministrstvo je včeraj v javno obravnavo posredovalo predlog Zakona o partnerski skupnosti (ZPS), ki je bil poslan v javno razpravo že aprila letos, vendar do nadaljnje obravnave ni prišlo, saj smo vmes imeli državnozborske volitve, na katerih smo izvolili novo vlado. V sporočilu za javnost so na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti zapisali, da z zakonom želijo odpraviti razlikovanje, ki temelji na podlagi spolne usmerjenosti. Javna razprava je predvidena do 15. novembra 2014.

Priznavajo, da zakon pripravljajo z zamudo, saj sta oba roka, ki ju je Ustavno sodišče določilo Državnemu zboru RS za odpravo ugotovljenega neskladja, že potekla. Ustavno sodišče je namreč 2. 7. 2009 in 14. 3. 2014 ugotovilo neskladje pravne ureditve dedovanja, ki se nanaša na dedovanje v registrirani istospolni partnerski skupnosti ter v primeru neregistrirane življenjske skupnosti istospolno usmerjenih partnerjev.

V predlogu Zakona o partnerski skupnosti predlagajo ureditev partnerske skupnosti, kot skupnost dveh žensk ali dveh moških, ki skleneta partnersko skupnost. Partnerska skupnost ima enake pravne posledice, kot jih ima sklenjena zakonska zveza med dvema osebama različnega spola. Osnutek zakona ureja tudi nesklenjeno partnersko skupnost – kot dalj časa trajajočo življenjsko skupnost dveh žensk ali dveh moških, ki nista sklenila partnerske skupnosti, enako kot zunajzakonska skupnost dveh oseb različnega spola. Predlog Zakona o partnerski skupnosti ne posega na področje posvojitev in tudi ne na področje oploditve z biomedicinsko pomočjo. To pomeni, da bo na teh dveh področjih še naprej veljala sedanja ureditev.

Nekatere pripombe iz spomladanske javne razprave, predvsem tiste, ki so se nanašale na obdobje uveljavitve nove ureditve ter preoblikovanje obstoječih skupnosti, so že upoštevali v tem predlogu. Upoštevali so tudi nekatere pripombe iz medresorskega usklajevanja.

Vir:
Tags from the story
Written By
More from Eva Gračanin

Napad na klub Super Super v času zabave LGBT

V noči s sobote na nedeljo je neznana oseba v klub Super...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja