Ko upadejo lica na obrazu

AIDS

Vsi, ki so se kdaj soočali z odvečnimi kilogrami in so v obraz izgledali kot dobro napihnjena luna, bi naredili marsikaj, da bi njihov obraz izgledal bolj uplahnjen, manj podalpsko rdečeličen in … bolj seksi. Tak, kot nam ga uspešno in za precej denarja dnevno prodaja popularna kultura (v sodelovanju s kapitalom). A uplahnjena lica in izguba podkožne maščobe lahko postanejo pereč problem, ki vpliva na posameznikov psiho, ga lahko vodi v depresijo in socialno osamitev. Tako kažejo nekatere študije o sindromu HIV lipodistrofije, ki se lahko pojavi pri HIV pozitivnih osebah kot stranski učinek antiretrovirusne terapije.

Lipoatrofija pomeni izgubo podkožne maščobe na obrazu (lica, senca), rokah, ramenih, stegnih in zadnjici. Predvsem izguba maščobe na obrazu daje shujšan, izmozgan in nezdrav videz, ki je lahko varljiv. Imunološki status HIV pozitivne osebe z lipoatrofijo je namreč lahko povsem dober in v nasprotju s tem, kar okolica poskuša prebrati s posameznikovega obraza.

Lipoatrofije ne smemo zamenjati s splošno oslabelostjo in izgubo mišične mase, ki se pojavi pri HIV pozitivnih osebah, ki se ne zdravijo. Upadla lica in gube pa so lahko tudi odraz običajnega staranja, ki je pri suhih še bolj izrazit.

Zdravila starejše generacije za zdravljenje HIV okužbe so pogosteje povzročala lipoatrofijo, danes pa zdravniki izbirajo kombinacije, ki imajo manj stranskih učinkov, ali pa kombinacijo zdravi zamenjajo, če se pri posamezniku pojavijo znaki lipoatrofije. Lipoatrofijo obraza je moč učinkovito zmanjševati tudi z lepotnimi posegi, pri katerih v lica injicirajo filerje (na primer iz hialuronske kisline) ali lastno maščobo. S tovrstnimi posegi seveda ni moč ljudi pomlajševati za dvajset let, a načeloma rezultati pozitivno delujejo na samozavest posameznika. Morda se ob branju vsega tega nasmihate, češ da se nikoli ne boste posluževali takšnih postopkov, kar je razumljivo; ob svežem in mladem izgledu na obrazu si je težko predstavljati psihične težave, ki jih lahko povzroči lipodistrofija na obrazu. Vendar pa sindrom HIV lipodistrofije ni le kozmetična nevšečnost. Povzroča namreč tudi nalaganje maščobe v predelu trebuha, zadnjega dela vratu in  prsi, velike zaloge maščobe, predvsem v predelu trebuha, pa lahko resno ogrozijo zdravje. Zato je za  HIV pozitivne osebe še toliko pomembnejše, da poskušajo živeti zdravo.

Tags from the story
More from Boštjan Mlakar

Brez denarja za analno zdravje MSM

Doc. dr. Boštjan Mlakar Leto 2008. Prelomno leto? Si ga bomo zapomnili?...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja