Z legom nad aids

AIDS

lego_600

Prvo mesto: video Lego stop aids avtorja Vida Zdovca

V Sloveniji imamo od 1. decembra lani po dolgem času spet nacionalno kampanjo o HIV/aids-preventivi. Nastala je kot odziv na naraščajoče število novih okužb z virusom HIV in je plod sodelovanja Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani, Ministrstva za zdravje RS, Inštituta za varovanje zdravja RS in nevladnih organizacij: DIH, Legebitra, ŠKUC, Center za preventivo aidsa in ranljive skupine CARS/ROBERT in Društvo študentov medicine Slovenije.

V okviru kampanje je do konca februarja potekal nagradni natečaj na Facebooku »Prenašaj sporočilo, ne virusa in zmagaj.« Organizatorji so mlade povabili, naj ustvarjajo videe, spote, glasbene posnetke, stripe, zgodbe, sporočila, misli, fotografije, plakate in slogane, ki bodo ponudili najbolj svež in kreativen odgovor na vprašanje »Kako preprečiti širjenje virusa HIV?«. Svoje izdelke so objavljali na zidu Facebook skupine. Posebna komisija je izmed 18-ih prispelih izbrala zmagovalce in jih sredi marca predstavila na tiskovni konferenci na Direktoratu za javno zdravje pri Ministrstvu za zdravje.

Prvo mesto je zasedel video Lego stop aids, ki ga je izdelal dijak Vid Zdovc, Manca Ogrizek se je z videom Learn from nature uvrstila na drugo, Aleksandar Domitrica s fotografijo mobilnika s kondomom pa na tretje mesto. Sponzor natečaja, Agencija za mlade Collegium Mondial travel, ki se je hkrati zavezal, da bo mladim absolventom in maturantom na svojih potovanjih v okviru kampanje razdelil 8.000 kondomov, bo nagrajene odpeljal v Amsterdam, na Krf in v Rovinj.

jabolka_in_mobitel_600

Drugo mesto: video Learn From Nature avtorice Mance Ogrizek; Tretje mesto: fotografija mobilnika s kondomom avtorja Aleksandra Domitrica

Sicer pa nacionalna kampanja naslavlja dve ranljivi skupini: mlade in moške, ki imajo spolne odnose z moškimi (MSM). Z različnimi aktivnostmi, kot so razdeljevanje nalepk, letakov, vizitk, plakatov, zloženk s kondomi in z lubrikanti po izobraževalnih institucijah, zdravstvenih ustanovah in po različnih drugih mestih druženja mladih in MSM, s spletno stranjo www.stop-aids.si, s pomočjo Facebooka, Youtuba, s flashmob dogodki ipd. želijo, kot pravijo, posameznicam in posameznikom prenašati sporočila o pomenu varne spolnosti. Kampanja Prenašaj sporočilo, ne virusa!, pripravili so jo mladi za mlade in MSM za MSM, bo potekala do konca leta, predstavili pa jo bodo tudi na svetovni konferenci o aidsu julija letos na Dunaju, so še sporočili organizatorji.

Tags from the story
Written By
More from Mitja Blažič

Boštjan Mlakar: Kratke zgodbe brez nagobčnika

Pamet v glavo, knjigo v roke! Boštjan Mlakar, Kratke zgodbe brez nagobčnika,...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja