Brez denarja za analno zdravje MSM

Doc. dr. Boštjan Mlakar

Leto 2008. Prelomno leto? Si ga bomo zapomnili? Gotovo. Globalno gledano mu pripada naziv »leto pričetka finančne krize«. Bojim se, da se ga bo slovenska GLBT skupnost spominjala tudi kot »leto pričetka epidemije HIV-a in sifilisa«. Še nikoli do sedaj v Sloveniji nismo odkrili toliko novih primerov HIV-a, aidsa in sifilisa. Razblinile se bodo naše sanje o »HIV free« otočku na sončni strani Alp.

Foto: reflexblue

Mnogi boste zamahnili z roko. Pretirava. Naklada. Ampak živim v realnem svetu. Težko ovinkarim, še težje se sprenevedam, ne znam potiskati glave v pesek in ne zmorem molčati. Če sem natančen, tiho že dolgo nisem. Članki, predavanja, pisma. Ponujene rešitve. Slišim pa predvsem svoj odmev. Sem kirurg proktolog. Neučakan in radikalen. Moteč. S premajhnimi škarjami, s premalo platna …

Tri nove okužbe s HIV-om, dva sifilisa v mesecu dni. Veliko? Le vrh ledene gore. Za kirurško-proktološko ambulanto absolutno preveč. Sprožil se je sistem domin …

Padanje domin lahko ustavimo ne le z intenziviranjem preventivnih akcij, ki jih izvajajo GLBT organizacije, temveč tudi s povečanjem testiranj za HIV in tudi za preostale spolno prenosljive bolezni. Poseben poudarek moramo dati analnemu zdravju in takojšnim zdravljenjem proktoloških obolenj in okužb med MSM. Ustrezno izobražen proktolog igra pri zdravstvenem varstvu MSM podobno vlogo, kot jo ima ginekolog za reproduktivno zdravstveno varstvo žensk. Ker je strah pred razkritjem spolne usmerjenosti in diskriminacijo precej razširjen, je zelo pomembno, da GLBT skupnost pozna »gay friendly« proktološke ustanove, ki so sposobne zagotoviti celostno zdravstveno varstvo MSM.

In kje je problem? Vse se prične pri zanikanju problema zdravstvenega varstva populacije MSM. Že leta opozarjam, da populacija MSM potrebuje organizirano preventivno in kurativno zdravstveno varstvo, saj pogosteje zboleva za spolno prenosljivimi boleznimi, še posebej spolno prenosljivimi boleznimi zadnjika in danke, večja je pojavnost depresij, zlorabe dovoljenih in nedovoljenih drog itd. To so dejstva, ki jih ne potrjujejo le tuje študije, temveč tudi rezultati študij, ki jih s pomočjo sponzorjev izvajam v svojih  ambulantah v Mariboru in Ljubljani.

Zaradi omejene koncesije, ki jo imam na voljo, je ogrožena dostopnost do storitev, ki jih izvajam. Dva meseca pred koncem leta sem ostal tudi brez sredstev, ki bi omogočala osnovni proktološki pregled. Če se izrazim slikovito: zavarovalnica ne pokrije niti stroška za rokavice in lubrikant. Ni mi potrebno posebej omenjati, da tudi operirati ne morem, ker je kvota pač porabljena. Z delom seveda nadaljujem, saj zaradi specifike svojega dela pacientov ne morem napotiti nikamor drugam. Kljub temu, da sem opozarjal Ministrstvo za zdravje, nisem od njih dobil niti odgovora. Brez pretiravanja lahko rečem, da onemogočanje normalnega delovanja edini ambulanti, ki se usmerjeno ukvarjata z zdravstvenim varstvom MSM, v dobi naraščanja spolno prenosljivih obolenj ogroža nacionalno zdravje. Pričakujem, da bo nova ekipa Ministrstva za zdravje pokazala več razumevanja za delovanje in razvoj centrov za zdravstveno varstvo MSM kot tudi za profesionalizacijo izvajanja preventivnih in izobraževalnih projektov GLBT organizacij.

Eden izmed pacientov, pri katerem sem dokazal sifilis, rektalno gonorejo, klamidijsko okužbo sečnice in analno okužbo s tremi virusi HPV, mi je pripovedoval, kako se okužbe širijo v njegovem prijateljskem krogu. Z njegovim dovoljenjem pripoved delim z vami:

»Sem študent, star 24 let. Zaradi sluzavo-krvavih drisk, ranic v ustih, izcedka iz sečnice in nežnih rdečkastih izpuščajev po trupu sem obiskal proktološko ambulanto Zdrav splet v Mariboru. Izvedel sem da imam sekundarni sifilis. Kdo me je okužil, še do danes nisem ugotovil. Vedno sem imel zaščitene analne spolne odnose in nezaščitene oralne. V zadnjih šestih mesecih sem imel pet različnih partnerjev, stalnega in štiri občasne. Eden izmed fantov, s katerim sem se dobival, je dobil gnojno angino ter okužbo sečnice s klamidijo in gonorejo. Izvedel sem, da se je poleg mene občasno dobival še s fantom, ki se zdravi zaradi sifilisa. Oficir, s katerim sem večkrat imel spolne odnose, se kljub temu da sem mu sporočil svoje izvide, ni šel testirati, saj pravi, da nima nobenih težav. Zaradi službe se zelo boji razkritja svoje spolne usmerjenosti. Poznam tudi dva fanta, ki imata resni zvezi s svojima puncama in sta nedavno nazaj seksala s fantom, ki se sedaj zdravi zaradi sifilisa. Oba je strah, da bi njuni punci izvedeli, kako sta se okužila, če bi pri njima odkrili sifilis. Ker nimata nobenih težav, menita, da sta zdrava, čeprav sta imela nezaščiten analni seks z okuženo osebo.

Na osnovi pogovora s svojimi kolegi geji menim, da se v Mariboru in širši okolici le redko kdo testira. Večina jih meni, da so zdravi, če prvič, drugič in tretjič po nezaščitenem analnem spolnem odnosu nimajo težav. Če se testirajo, se testirajo le na HIV, na preostale spolno prenosljive okužbe redko kdo pomisli. Večino fantov je strah pred razkritjem njihove spolne usmerjenosti, zato to zdravnikom zamolčijo. Nekatere je tako strah, da sploh ne gredo na pregled, tudi če so imeli rizični spolni odnos … in s takimi odnosi potem nadaljujejo.« E-poštni naslov je zavarovan pred nezaželeno pošto, za ogled potrebujete Javascript  

 

Tags from the story
More from Boštjan Mlakar

»Veš, da te ne bom pustil, skupaj bova šla skoz’ to«

AIDS  Zgodba, ki jo pripovedujem, se je pred časom odvila v moji...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja