Kritična pretresanja Parade ponosa 2013

Ljubljana pride 2013

Ljubljana pride 2013V celoti objavljamo izjavo o letošnji paradi ponosa enega od pionirjev lgbt-gibanja v Sloveniji, Braneta Mozetiča, ter odgovor Društva Parada ponosa.
 
Izjava ob Paradi ponosa 2013

Kot dolgoletni aktivist seveda podpiram idejo parade ponosa kot javne manifestacije za emancipacijo LGBT populacije in javno obeležitev boja za enake človekove pravice seksualnih in spolno identitetnih manjšin – ne nazadnje sem bil povod, pa tudi pobudnik in soorganizator prve parade. Vendar v zadnjih letih opažam nenavadno gostovanje političnih elit na tej prireditvi, ki prej spominja na nabiranje političnih točk, kot pa na skrb za geje in lezbijke. Želim izraziti nasprotovanje, da se parada iz leta v leto izrablja za politično propagando katerekoli politične opcije. Mnogi smo razočarani nad dolgoletnimi praznimi obljubami o pravni in zakonski ureditvi istospolnih zvez in družin ter nad številnimi diskriminatornimi posledicami, ki iz tega izhajajo, in izražamo upravičen dvom in nezaupanje v iskrenost in dobronamernost delovanja političnih elit v dobrobit in korist vseh državljanov in državljank. Menimo, da  vedno nove obljube, besede o enakopravnosti, napovedi novih zakonskih ureditev za LGBT populacijo ob evidentnem pomanjkanju politične volje in poguma (od leta 1997 do danes je bilo spisanih že zelo veliko število zakonskih predlogov, ki so bili vsi po vrsti neuspešni, vključno z nedavnim Družinskim zakonikom), vodijo zgolj v pravno prenormiranost in v še večjo nesigurnost in degradiranost manjšin. Zato je sodelovanje te iste, dolgoletne politične garniture na paradah ponosa podobno hipokriziji. Ob letošnji paradi pa še posebej bode v oči pokroviteljstvo in napovedani govor župana Zorana Jankovića. GLBT gibanje, ki bo drugo leto praznovalo svojih trideset let, si gotovo ne zasluži, da ga nagovarja politik, osumljen koruptivnih dejanj. Verjetno se organizatorji parade ne zavedajo teže tega dejstva, toda sam, in verjetno se z mano strinja večina GLBT populacije, odločno zavračam njegovo prisotnost in govor na letošnji paradi ponosa. Njegovo aktivno udeležbo na paradi lahko razumem le kot smešenje in izničevanje naših dolgoletnih prizadevanj.

Brane Mozetič

Odgovor Društva Parada ponosa

V Društvu Parada ponosa v zvezi s pomisleki o politizaciji parade ponosa in o pokroviteljstvu župana Mestne občine Ljubljana, ki bo na zaključni prireditvi imel pozdravni govor, menimo, da so v celoti legitimni, glede na heterogenost GLBT gibanja pa tudi pričakovani. Vsako prireditev, gibanje in prizadevanje zaznamujejo pristopi in ideje, za katerimi s svojo energijo, delom in telesi stojijo vsakokratni protagonisti. Organizatorje letošnje parade ponosa po eni strani vodi želja preseči ukvarjanja zgolj s klasičnimi gejevskimi in lezbičnimi vprašanji, kot so pravica do istospolne poroke, pravica do posvojitve, nediskriminacija pri darovanju krvi in podobno, ampak nas enako zanimajo tudi socialna izključenost, kršitve delavskih pravic, revščina starih in nezaposlenost mladih. Poleg zahteve po večji ekonomski in socialni pravičnosti za vse, je naš temeljni cilj prispevati k olajševanju vsakdanjega življenja gejev in lezbijk. V tem smislu sodelujemo z institucijam, ki so v preteklosti izkazale razumevanje in podporo temu cilju, pri čemer nas sodelovanje na enem področju družbenega življenja ne bo v ničemer omejevalo pri tem, da bi bili do teh istih institucij in posameznikov kritični na drugih področjih. V tem duhu od vseh treh vej oblasti pričakujemo, da bodo začele in končale postopke nad domnevnimi kršitelji pravnega reda, saj dvom o legitimnosti večine institucij v državi paralizira normalno delovanje države in civilne družbe.               

Written By
More from Uredništvo

Ne Paradi v Dubrovniku

Dubrovniška škofija je prepovedala predvajanje enega od priljubljenejših filmov, in sicer filma...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja