Švedska vlada podpira prisilno sterilizacijo trans oseb

Fredrik-Reinfeldt_Sweden_M

Fredrik-Reinfeldt_Sweden_MSkupina za LGBT pravice pri Evropskem parlamentu je včeraj sporočila, da švedska vlada ne bo preklicala trenutne zahteve za sterilizacijo transpolnih oseb pred uradnim priznanjem njihovega spola (gender). Člani Evropskega parlamenta zato pozivajo Švedsko, da zahtevo prekliče.

Evropski komisar za človekove pravice je ob tem dejal, da tovrstna zahteva vodi v ponižujoče ravnanje, ki krši pravico do dostojanstva in telesne integritete. Prisilna sterilizacija krši 3. člen Listine EU o temeljnih pravicah, ki ščiti to pravico. Evropski parlament je že pozval Svetovno zdravstveno organizacijo, da preneha klasificirati transpolne osebe kot osebe z motnjami v duševnem zdravju.

Nekatere evropske države, kot so Avstrija, Nemčija, Portugalska, Španija in Velika Britanija, so pred kratkim preklicale prisilno sterilizacijo. Od Nizozemske se pričakuje, da bo to storila v začetku tega leta. Švedska se je pred tem v EU, Svetu Evrope in Združenih narodih sicer zavzemala za človekove pravice in pozitivne politke za transpolne osebe.

Raül Romeva i Rueda, evropski poslanec Zelenih iz Španije, je švedsko odločitev komentiral: “Odločitev vlade je dokaj presenetljiva. Prisilno sterilizacijo transpolnih oseb akterji prek celotnega političnega spektra dojemajo kot nehumano. Je barbarska, zastarela in nepotrebna, da ne omenjam, da je v nasprotju s švedskimi zavezami o zaščiti človekovih pravic.”

Sirpa Pietikäinen, evropski poslanec desne sredine iz Finske, je dejal, da mora imeti vlada gospoda Reinfeldta v mislih, da sta človekovo dostojanstvo in integriteta ključni vrednoti krščanskih demokratov. Dodal je še, da to za transpolne osebe pomeni, da so svobodni odločati o spremembah, ki si jih želijo, in da tukaj ne gre za LGBT pravice, ampak človekove pravice ter mučenje, kruto, nečloveško in ponižujoče ravnanje.

Na fotografiji švedski premier Fredrik Reinfeldt.

Izajva Skupine za LGBT pravice pri Evropskem parlamentu >>>

Izjava za javnost Transgedenr Europe (TGEU) >>>

Dokument evropskega komisarja za človekove praice o človekovih pravicah in spolni identiteti >>>

Listina EU o temeljnih pravicah >>>

Poziv Evropskega parlamenta Svetovni zdravstveni organizaciji >>>

Written By
More from Uredništvo

Recenzije: Plošča 1

  Scissor Sisters – Ta-Dah! Drugi album neukrotljivih Scissor Sisters (imenovanih po...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja