Prva varna, mavrična hiša v Albaniji

rainbowhouse

rainbowhouseVarne ali t. i. mavrične hiše so običajne v številnih zahodnih državah. Skoraj vsako veliko mesto ima svojo, ki jo financira mestna ali državna uprava ali pa deluje v okviru LGBTIQ skvotov.

V regiji Zahodni Balkan (ki ji Slovenija pripada ali pa tudi ne) bodo tako varno hišo odprli v glavnem mestu Črne Gore Podgorici, ki jo bo financiralo Veleposlaništvo Kraljevine Nizozemske. V Srbiji se z zagotavljanjem varnih zatočišč za LGBTIQ osebe ukvarja organizacija GSA. Ta je v zadnjem času v varno okolje namestila nekaj oseb, ki so doživljale nasilje doma ali v šoli.

Varno, mavrično hišo bo po vzoru črnogorske odprlo društvo PINK Embassy (Rožnato veleposlaništvo) v sodelovanju s fundacijo Planet Romeo. Hiša, katere lokacija zaradi očitnih razlogov ni znana, je rezultat dolgotrajne raziskave o stopnji varnega okolja za mlado- in polnoletne LGBT mlade.

Predstavniki društva PINK Embassy že nekaj časa javno izražajo svoje nezadovoljstvo zaradi pogostih primerov zelo negativnih reakcij staršev in sorodnikov pri razkritju spolne usmerjenosti ali spolne identitete enega od mlajših članov družine. Njihovi pogosti reakciji sta fizično nasilje in izgon od doma. Vseeno pa so tudi primeri, ko so starši čez nekaj časa znova začela vzpostavljati stik s svojimi otroci.

Queer Zagreb je ob tem zapisal, da je to za Albanijo velik aktivistični dosežek in napredek pri zaščiti človekovih pravic LGBT oseb. Obažlujejo, da podobnih formalno organiziranih iniciativ na Hrvaškem ni, saj LGBT društva za mlade težko sledijo cilju ustvarjanja varnega doma za LGBT mlade, če ti nimajo svojih prostorov.

V Sloveniji imamo varne, dnevne prostore za LGBT mlade. Zaenkrat samo v Ljubljani, čeprav tovrstne varne prostore vzpostavljajo tudi nekateri mladinski centri in društva izven Ljubljane. Mlade, ne glede na spolno usmerjenost in spolno identiteto, ki v domačem okolju doživljajo nasilje, se lahko nastani v kriznih centrih. Koliko je strokovno osebje usposobljeno za delo z mladimi, ki so žrtve homofobije ali transfobije, pa je vprašanje, ki zaenkrat ostaja brez odgovora.

Sicer lahko mladi, ki doživljajo nasilje zaradi svoje spolne usmerjenosti ali identitete, pokličejo v Legebitrino svetovalnico na 01 430 51 44 vsak ponedeljek, sredo in petek od 12. do 16. ure ter vsak torek in četrtek od 12. do 18. ure.

Pokličejo lahko tudi Mavrično svetovalnico pri Društvu DIH na 031 258 685 ali 059 026 427, in sicer vsak ponedeljek, sredo in petek od 18. do 20. ure.

Queer Zagreb: U Albaniji se otvara prva sigurna kuća za LGBT osebe >>>

Written By
More from Uredništvo

Mavrični pozdrav Putinu

Amsterdam je danes odet v mavrične barve. V počastitev obiska ruskega predsednika...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja