Umrl je Gore Vidal

220px-Gore_Vidal_3_Shankbone_2009_NYC_cropped

220px-Gore_Vidal_3_Shankbone_2009_NYC_croppedNa zadnji dan letošnjega julija je v 87. letu starosti na svojem domu v Los Angelesu zaradi zapletov pri pljučnici umrl Gore Vidal (na fotografiji), ameriški pisatelj, esejist, dramatik, scenarist in politični aktivist.

Njegov tretji roman, ki ga je napisal pri 23 letih, The City and the Pillar (1948) je razburil ameriške konservativne kritike, saj je eden prvih večjih ameriških romanov, ki neposredno govori o homoseksualnosti. Bernard Levin je ta roman opisal z besedami: “prvi resni ameriški homoseksualni roman”. Po izidu romana je bil Vidal več let prisiljen izdajati svoja dela pod različnimi psevdonimi.

Leta 1969 je zapisal: »Določene družbe v določenem času so, običajno zaradi interesa po ohranjanju ponudbe dojenčkov, omalovaževale homoseksualnost. Druge družbe, še posebej militaristične, pa so jo poveličevale. Vendar je ne glede na plemenske tabuje homoseksualnost permanentno dejstvo človeštva in ni ne bolezen, ne greh in ne zločin […] kljub trudu našega puritanskega plemena, da bi jo označili za vse troje.«

Dvakrat je kandidiral na volitvah za ameriški kongres in bil obakrat neuspešen. Bil pa je priznan politični komentator. Med drugim je bil zelo kritičen do Busheve administracije, saj je menil, da ima eksplicitne ali implicitne ekspanzionistične težnje. Predsednika Georgea W. Busha je opisal kot najbolj neumnega človeka v Združenih državah.

Leta 2009 mu je ameriška knjižna fundacija (National Book Foundation) podelila medaljo za neprecenljiv prispevek k ameriški literaturi.

Vidal je avtor 25 romanov in več kot 200 esejev. Trije romani, Myra Breckinridge, Washington, D.C. in Julijan so prevedeni v slovenščino. Cobbis.si poleg teh romanov navaja tudi nekaj Vidalovih člankov v slovenščini.

Eva Gračanin

Stephen Gray: Author and essayist Gore Vidal dies aged 86 (Pinknews.co.uk) >>>

Članek na Wikipediji >>>

Written By
More from Uredništvo

Pop nation – 10. 1. 2014

Klub Tiffany Petek, 10. 1. 2014, ob 23h V petek se na...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja