Pravilnik oblačenja vključujoč za trans osebe

University_of_Oxford

University_of_OxfordUniverza v Oxfordu (Oxford University) je spremenila pravilnik, ki regulira stroga pravila oblačenja, poroča The Guardian. Po novem študentom in študentkam pri izpitih in udeležbi na drugih formalnih dogodkih univerze ne bo treba več nositi slavnostnih oblačil, ki ustrezajo njihovemu družbenemu spolu. To pomeni, da bodo na izpitih študentje lahko nosili krila in ženske nogavice, študentke pa moške obleke in metuljčke. Predlagatelj spremembe, ki bo v veljavo stopila naslednji teden, je bilo univerzitetno LGBTQ društvo (LGBTQ Soc).

Predsednica LGBTQ Soc Simone Webb meni, da je mogoče ohraniti elemente tradicije in jih hkrati preoblikovati tako, da upoštevajo potrebe in želje trans in queer študentov in študentk ter študentkov in študentk, ki želijo nositi drugačno uniformo od tiste, za katero se pričakuje, da jo bodo nosili. Meni še, da je sprememba zelo pozitiven korak, ki bi ga morali že zdavnaj narediti.

Po starih pravilih o akademski uniformi, ki jo na oxfordski univerzi imenujejo subfusc, so morali študenti nositi temno moško obleko in nogavice, črne čevlje, belega metuljčka in običajno belo srajco z ovratnikom, študentke pa temno krilo ali hlače, belo bluzo, črne ženske nogavice in čevlje ter črni trak okrog vratu zavezan v pentljo. Če je trans študent ali študentka želel/želela nositi uniformo drugega spola so morali/morale zaprositi za posebno dovoljenje univerzitetne nadzornike, ki so lahko kaznovali osebe, ki so kršile pravila.

Res je korak naprej. Naslednji bi bil lahko dovoljenje za kombiniranje: krilo + srajca + metuljček ali pa moška obleka + črna pentlja ali pa …  Toliko, da presežemo tudi binarnost.

Eva Gračanin

Oxford University changes dress code to meet needs of transgender students (guardian.co.uk) >>>

Written By
More from Uredništvo

Ta konec tedna …

Ta konec tedna bo bogat z glbt-vsebinami. V petek in soboto bo...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja