Nove grožnje, mučenja in umori LGBT oseb v Iraku

images

imagesInternational Gay and Lesbian Human Rights Commission (IGLHRC – Mednarodna komisija za človekove pravice gejev in lezbijk) poroča, da je šiitska milica v Iraku začela z novimi napadi in ugrabitvami Iračanov in Iračank, za katere se zdi, da so geji ali lezbijke ali osebe, ki so “preveč možate za ženske” ali “preveč ženstveni za moške”. IGLHRC je informacije dobila od iraških aktivistov in aktivistk za človekove pravice, ki pravijo, da je verska milica ponovno začela s tovrstnimi napadi v začetku februarja.

Neznana skupina je objavila tovrstne grožnje s smrtjo v večinsko šiitskih soseskah v Bagdadu in Basri. Grožnje vsebujejo seznam ljudi z imeni in starostjo, ki imajo štiri dni časa, da prenehajo s svojim vedenjem, saj se bodo v nasprotnem soočili z »božjim srdom«. Iraški viri navajajo, da je bilo ugrabljenih, brutalno mučenih ali ubitih skoraj 40 ljudi. Pri IGLHRC pravijo, da se iraške oblasti niso odzvale na tovrstno načrtovano nasilje niti ga niso javno obsodile.

Iraqi LGBT, aktivistična skupina iz Londona, poroča, da je bilo v Iraku od ameriške invazije leta 2003 ubitih 750 LGBT oseb. Mnogo med njimi je bilo t. i. umorov iz časti.

Bissam, neodvisni iraški LGBT aktivist, ki je bil prisiljen pobegniti iz Iraka, je v pogovoru za Gay Middle East dejal, da se tovrstno nasilje nenehno izvaja, najbolj pogosto v osrednjem Iraku. Bissam je zatrdil, da je iraški premier Nouri Al-Maliki, ki ga podpirajo ZDA in Iran, seznanjen z nasiljem in se je celo zavzemal za repatriacijo iraških beguncev, ki so državo zapustili zaradi tovrstnega nasilja.

Cary Alan Johnson, izvršni direktor IGLHRC, je dejal, da mora iraška vlada spoštovati obveznosti suverene demokratične države. “Kot taka mora zaščititi vse svoje državljane in državljanke, tudi lezbijke, geje, biseksualne in trans osebe, pred sovražnim nasiljem in smrtjo,” je še dodal.

Leta 2009 so milice ubile več sto Iračanov in Iračank zaradi njihove domnevne spolne usmerjenosti.

Na fotografiji Cary Alan Johnson, izvršni direktor IGLHRC.

Dan Littauer: New Wave of Attacks against LGBT people in Iraq >>>

International Gay and Lesbian Human Rights Commission >>>

Written By
More from Uredništvo

Raziskava o življenju LGBT-starejših

Društvo informacijski center Legebitra raziskuje potrebe starejših homoseksualnih in biseksualnih oseb, Zato...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja