openARTwall

openart

Javni poziv ustvarjalkam in ustvarjalcem za izvedbo projektov proti homofobnemu nasilju in za odprto družbo

openartNa dan državnosti, 25. junija 2009, je skupina maskiranih posameznikov organizirano napadla udeleženke in udeležence literarnega večera gejevske in lezbične literature, ki je v okviru Tedna Parade ponosa potekal v lokalu Cafe Open v Ljubljani. Skupina gejev in lezbijk je bila zahrbtno napadena med literarnim večerom. Na človeka, knjigo in skupnost je padel kamen in v slovenski družbi pustil krvav odtis! Naloga vseh nas je, da ne dopustimo, da tako ostane.

Namen tega javnega poziva je ponuditi priložnost ustvarjalkam in ustvarjalcem z vseh področij kulture in umetnosti, ki omenjeni napad razumejo kot napad na odprto družbo in človekove pravice, da se z izvedbo svojih projektov (s koncerti, predstavami, razstavami, filmi, performansi itd.) pridružijo obsodbi homofobnega nasilja in podprejo prizadevanja za odprto družbo.

Dogodki se bodo izvajali enkrat mesečno ob obletnici napada. Vse do izenačitve pravic gejev, lezbijk, biseksualnih in transspolnih oseb bodo predstavljali opomin na to, da človekove pravice pripadajo vsem, ter širili zavest o pomenu kulture in umetnosti pri preprečevanju vseh oblik nasilja v zasebnem in javnem življenju.

Ob prvi mesečni obletnici dogodka sta se pozivu že odzvali slovenski umetnici Ksenija Jus, skladateljica, pesnica in kantavtorka ter Vesna Milek pisateljica in novinarka, ki bosta svojo nasprotovanje proti vsakršnemu homofobnemu nasilju in izključevanju gejev, lezbijk, biseksualnih in transspolnih oseb iz slovenske družbe, delili z vsemi enakomislečimi na predvečer napada v petek 24. julija ob 20.30, s predstavitvijo izbranih del obeh ustvarjalk. V dnevih po napadu je v Cafe Open na lastno pobudo že nastopila skupina Terra Folk s prijatelji!

S podporo javnemu pozivu ustvarjalke in ustvarjalci izražajo jasno sporočilo, da je spoštovanje človekovih pravic osnovna dolžnost in pravica vseh prebivalk in prebivalcev Repulike Slovenije, ki s svojim delom kreativno tvorijo pot civiliziranega medkulturnega dialoga.

Svoj interes za sodelovanje lahko sporočite na info@open.si ali na 041581358 (Nina). Zavezi za spoštovanje človekovih pravic se lahko pridružite tudi s podpisom peticije proti homofobnemu nasilju in za odprto družbo, ki je objavljena tule.

Written By
More from Uredništvo

Američani večinoma podpirajo istospolne družine

Ameriški raziskovalni center Pew je objavil rezultate javnomnenjske raziskave o odnosu državljank...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja