Poroke in civilna partnerstva v Angliji, Walesu in na Poljskem

bleak-happyandgay1

bleak-happyandgay1Ostajamo na Otoku, kjer so danes uradno objavili predlog zakona, ki ureja zakonsko zvezo istospolnih partnerjev in partneric v Angliji in Walesu. Predstavila ga je ministrica za kulturo Maria Miller, podprli pa so ga premier David Cameron, njegov namestnik Nikc Clegg, tajnik vlade, notranja ministrica, minister za izobraževanje, minister za skupnosti, minister za šport, ministrica za mednarodni razvoj in ministrici za enakopravnost.  

Namen predloga zakona je urediti zakonsko zvezo istospolnih parov; postopek v primeru, ko eden ali oba zakonca prilagodita spol; konzularne funkcije, ki so povezane z zakonsko zvezo; zakonsko zvezo med pripadniki vojske v drugih državah …

Predlog ureja tudi specifično pravno pozicijo Anglikanske in Valižanske cerkve, saj ima duhovščina obeh cerkva zakonsko obveznost poročati pripadnike in pripadnice svojih župnij. Če se bo Valižanska cerkev odločila, da bo dovolila istospolne poroke, bo zakonodajni organ sprejel dopolnilni zakon, ki bo cerkvi to omogočal. Predlog je napisan tako, da ni v konfliktu s kanonom Anglikanske cerkve, ki določa, da je poroka zveza med enim moškim in eno žensko. Tovrstno določilo bo ostalo nespremenjeno toliko časa, dokler se Anglikanska cerkev ne bo odločila, da bo dovolila istospolne poroke. Predlog tudi določa, kako lahko istospolni partnerji in partnerke, ki so sklenili civilno partnerstvo, to preoblikujejo v zakonsko zvezo.

Drugo branje predloga zakona z glasovanjem v parlamentu bo 5. februarja. Podpirata ga laburistična in liberalno-demokratska stranka, ki imata v spodnjem domu parlamenta večino.

Medtem so včeraj v poljskem parlamentu zavrnili vse tri predloge zakona o civilnih partnerstvih, ki jih so jih predlagale vladajoča stranka in dve stranki opozicije. Predlogi so se med seboj razlikovali le v podrobnostih. Največ nesoglasij se je spletalo okrog terminologije. Nevladne organizacije in opozicija sta predlagali termin istospolna življenjska partnerstva, pozicija in nevladne organizacije, ki zagovarjajo pravice trans oseb, pa so zagovarjale spolno nevtralnejši termin. Predlogi zakona sicer niso urejali le istospolnih civilnih partnerstev, ampak tudi raznospolna.

Eva Gračanin

Avtor karikature: Bill Leak.
(Naslov karikature: Večni družici. Prevod besedila karikature: Zakaj ne moreva biti poročena in nesrečna? Zakaj morava biti srečna in vesela? (Beseda gay v prvotnem pomenu pomeni vesel/vesela.))

Vir
PinkNews >>>
Queer.hr >>>

Written By
More from Uredništvo

LFU – Cikel Simone de Beauvoir

Lezbično-feministična univerza vas v petek, 13. decembra 2013 ob 19.00, vabi v ŠKUC –...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja