Pariške ulice polne podpore istospolnim porokam

paris

parisČeprav bo v kratkem minilo leto dni od referenduma o Družinskem zakoniku, se pri nas še ni obnovila razprava o pravni ureditvi položaja istospolnih parov in družin. Morda je trenutno celo bolje tako: si predstavljate, da vam Janša in njegova stranka prek twitterja sarkastično sporoča, kaj si misli o vas?

Je pa razprava o tem vprašanju živa v kar nekaj evropskih državah. Poročali smo že, da so v Veliki Britaniji predstavili predlog zakona, ki bo omogočal poroke med istospolnimi pari, podobna razprava pa poteka tudi na Finskem, v Luksemburgu in predvsem v Franciji, kjer se je včeraj na ulicah zbralo – po policijskih ocenah – prek 125.000 ljudi v podporo zakonu, ki ga je 7. novembra 2012 predstavil francoski predsednik Francois Hollande. Zakon ima tudi veliko nasprotnikov: na shodu, ki je bil ironično poimenovan »Shod za vse«, je 340.000 protestnikov nasprotovalo omenjenemu zakonu.

Župan Pariza Bertrand Delanoe, ki je tudi sam gej, je dejal, da obstaja velika razlika med včerajšnjim protestom in protestom tistih, ki so nasprotovali zakonu. »Včerajšnja demonstracija je bila demonstracija bratstva, tista pred dvema tednoma pa je bila demonstracija sovraštva.«

Zakon podpira večina državljanov in državljank Francije. Zadnji rezultati javnomnenjskih raziskav so pokazali, da se je podpora homoseksualnim porokam dvignila iz 60 odstotkov na 63.

Francoski parlament bo dvotedensko razpravo o zakonu začel jutri. Razprava ne bo enostavna, saj so konservativci na zakon vložili 5000 amandmajev. Upajmo, da bodo parlamentarci kljub vsemu spoznali to, kar je o zakonu rekla pravosodna ministrica Christiane Taubira: »Ta zakon bo odpravil v nebo vpijočo neenakopravnost. Hkrati bo zaščitil vse družine in vse otroke, ki živijo v teh družinah.« Hm, zveni znano … a kaj, ko je enakopravnost marsikateremu politiku le mašilo, ki ga sem in tja razmečejo po svojih političnih govorih. (foto: Reuters)

Roman Kuhar

Več:

Reuters >>>

New York Times >>>

Written By
More from Uredništvo

Uspešen tudi Sofia Pride 2012

Okrog 2.000 oseb je v nedeljo korakalo v povorki 5. Parade ponosa...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja