Benetke in Milano se ne želita več bratiti s homofobnimi mesti

russiasilencesCREDallout

russiasilencesCREDalloutMestni svet v Benetkah razmišlja, da bi prekinil bilateralni sporazum o sodelovanju s Sankt Peterburgom. Mestne oblasti tega ruskega mesta, ki ga je ruski car Peter Veliki zgradil kot rusko »okno v svet«, so namreč lani sprejele zakon, ki prepoveduje javno govorjenje o homoseksualnost in za to celo predvideva denarne kazni od 5.000 (pbl. 123 EUR) do 500.000 rubljev (pbl. 12.350 EUR).

Predlog za prekinitev omenjenega sporazuma iz leta 2006 sta podali mestni svetnici Simone Venturini in Camilla Seibezzi. Razprava o predlogu bo na dnevnem redu zasedanja sveta v naslednjih dneh. Milano je tovrstno sodelovanje z ruskim »oknom v svet« zaradi protihomoseksualne zakonodaje prekinil že prejšnji teden.

Istočasno je ruski parlament duma s 388 glasovi za od 450 končalo prvo branje predloga zakona, ki prepoveduje govor o lgbt-temah, ki je namenjen mladoletnim osebam. Inspiracijo za ta predlog so državne oblasti dobile pri lokalnih oblasteh Rjazana, Arhangelska, Sankt Peterburga in še šestih regionalnih oblasteh, ki so že sprejele podobne zakone na lokalnih oz. regionalnih ravneh. Najbrž pa je nekaj k inspiraciji pripomogla tudi Moskva, ki je prepovedala parade ponosa za nadaljnjih 100 let. S tem mestom je, med drugimi, pobratena Ljubljana, ki parade ponosa gosti že od leta 2001.   

Eva Gračanin

Foto: AllOut.org

Vir:
PinkNews >>>
The Guardian >>>
Queer.hr >>>

Written By
More from Uredništvo

Karneval – 1. 3. 2014

Klub Tiffany, sobota, 1. 3. 2014 ob 23:00 Tudi letos vas vabimo...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja